Welke creatieve fabels geloof jij?

creatieve fabels

Ons leven lang worden we gevuld met ideeën of verhalen over wie we zijn, wat we kunnen, wat we niet kunnen. Wat voor ons weg gelegd is en wat niet. Wat verstandig is en wat niet. Met al die verhalen en ideeën hebben we een beeld gevormd van onszelf en hoe het leven eruit zal zien.

Welke verhalen zijn jou verteld over creativiteit?

We worden vanaf jonge leeftijd al verteld dat creativiteit bijzaak is (op school). Dat je het niet serieus moet nemen (niet slim voor je vakkenpakket). Later dat je er geen geld mee kan verdienen (kies maar voor een echt beroep). Dat het gevaarlijk en onzeker is om een creatief beroep te kiezen (maak maar een verstandige keuze die je zekerheid geeft, baangarantie). Waarom jij? Jij bent toch niet echt bijzonder? Waarom zou jij het gaan maken?

Als je er dan toch voor kiest dan wordt je voortdurend verteld dat je wel echt super, super, super getalenteerd moet zijn en dan nog zal je je leven lang moeten hopen om “ontdekt” te worden. Ga er maar vanuit dat je een leven lang moet schrapen om de eindjes aan elkaar te knopen. Van “kunst” kan je toch niet leven. Op menig kunstacademie heerst er niet bepaald een warm en veilig klimaat voor studenten om zich binnen te ontpoppen en ontwikkelen. Ik ken genoeg creatieven die afgebrand zijn tijdens beoordelingen en huilend de deur uit liepen.

Dit wordt ons dus voortdurend verteld, door docenten op school, door onze ouders, door de maatschappij, de politiek zelfs.

Mijn voorbeeld

Op de lagere school hoorde ik er niet echt bij, ik voelde mij daar niet echt veilig. Ik kon ook niet goed leren. Leraren waren niet bepaald positief over mijn kunnen. Maar ik kon wel aardig tekenen. Ik ontdekte dat ik waardering kreeg van andere kinderen en de docenten als ik een mooie tekening maakte, dat ze dat bijzonder vonden. Met mijn tekeningen zwaaien werd een manier om waardering te krijgen van anderen, erbij te horen en gaf mij een veilig gevoel. Dat verhaal heeft er juist voor gezorgd dat ik voor een creatief beroep koos. Maar ook enorme faalangst ontwikkelde op de kunstacademie, daar werd ik voor het eerst creatief afgewezen. Ik was alleen maar bezig om waardering te krijgen met mijn werk.

2 vragen voor jou

Welke ideeën/verhalen zijn jou met de paplepel ingegoten en zorgen ervoor dat jij niet in jouw creativiteit, in jezelf of in jouw creatieve dromen gelooft?
Heb jij jezelf weleens echt afgevraagd of dat zo is? Zijn het feiten of fabels? Geloof jij dat ook ECHT?!

Wil jij jezelf die fabels blijven vertellen? Jij mag het sprookje herschrijven!
Creatieve dromen zijn geen sprookjes. Wil jij dat jouw creatieve droom geen sprookje blijft? Herschrijf het sprookje. Het is jouw KEUZE, jouw taak om ze de realiteit in te trekken. De held te worden van jouw verhaal. Jouw droom uit het kooitje te bevrijden. Je vleugels uit te slaan!

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen om jouw creatieve dromen te volgen? Jouw creativiteit weer die plek in jouw leven te geven waar het al die tijd al om vraagt? Lees hier verder…

 

Liefs Femke

Laat een reactie achter