concessies

Welke consessies doe jij in je creativiteit of in je ondernemerschap?

Knoop en verbind je creativiteit, waarde en ondernemerschap als het prachtigste breiwerkje.

Waar doe jij concessies in jouw creatieve ondernemerschap? Dat is een hele goeie vraag om jezelf vaak te stellen. “Waar doe ik concessies in mijn ondernemerschap of in mijn creativiteit?” Ze staan los van elkaar, en je kan dus op beide vlakken concessies doen. 

Misschien doe jij wel concessies in wat je maakt. In de vorm, het medium, de inhoud, de boodschap. Misschien laat je daar iets liggen wat jij eigenlijk het allerliefste zou willen doen. 

Of je verlangt ernaar om iets compleet anders te doen. Of iets dat wel gelinkt is aan wat je nu doet, maar dat veel dieper gaat, veel grootser is, en veel beter bij jou past. 

En hoe zit het met je creatieve ondernemerschap? Doe je daar concessies? Je maakt wel wat je graag wil maken, maar zodra je de stap zet naar ondernemerschap, giet je het misschien in een jasje waarvan jij denkt dat het je opdrachtgevers aanspreekt. Je hebt het misschien heel praktisch ingestoken en een bedachte vorm gekozen. Maar misschien doet deze vorm jouw werk helemaal geen eer aan en reflecteert het niet jouw hoogste waarde.

Of je biedt je werk heel goedkoop aan, in een webshop bijvoorbeeld. “De enige manier om klanten te krijgen is als ik de prijs toegankelijk houdt. Als ik meer ga vragen, dan gaat niemand meer iets kopen.” Terwijl je prijs eigenlijk helemaal niet past bij de hoeveelheid tijd die je erin steekt en helemaal niet past bij het idee dat je wil leven van jouw creativiteit. Als je heel eerlijk kijkt naar wat je aanbiedt, dan kan je daar misschien helemaal niet van leven.

Misschien geloof je wel niet dat je meer mag vragen of kan vragen.

Of je hebt concessies gedaan op verschillende vlakken. Ik zie het bij veel makers gebeuren. Ze zijn niet vrij in hun creativiteit, ze geven hun waarde niet volledig. En daarnaast doen ze niet in hun ondernemerschap wat ze eigenlijk zouden willen doen.

Illustratie Ruth
Illustratie: Ruth @mosgroen_en_inkt

Ik gun het je enorm als mooimaker om deze drie elementen weer helemaal met elkaar in verbinding te brengen. Dat je hieraan gaat werken. Boor de moed en dapperheid in jezelf aan om te luisteren naar wat jij wil en geef dat aan jouw ideale klant. Onderzoek ook wie jij het liefst wil helpen. Bij wie resoneert jouw werk het meest, bij wie past het en wie wil het zo graag hebben dat ze bereid zijn om een goede prijs te betalen? Hoe kweek je dat verlangen bij jouw ideale klant? Hoe zorg je dat ze zich zo verbonden voelen met jouw werk en wat je doet dat ze meteen weten dat ze bij jou moeten zijn, met jou willen werken? “Van jou wil ik werk aan de muur. Ik behang meteen mijn hele huis ermee!” Dát verlangen wil je opwekken bij jouw klanten.

Als je die stappen echt goed gaat doorlopen en het helemaal aan elkaar knoopt en verbindt als het prachtigste breiwerkje en de mooiste trui die je kan breien, dan heb je zoveel ruimte om precies te doen wat jij wil en al jouw waarde te geven aan de klanten die jij het liefst wil helpen 💛.

Liefs Femke

Laat een reactie achter