het maakt me boos als je jezelf tekort doet
Illustratie: Ruth Assink @mosgroen_en_inkt

Wat mij nou zo boos maakt

Ik was boos en zo ontzettend geïrriteerd. Het kwam doordat een van mijn prachtige vrouwelijke makers zichzelf enorm tekort deed. Ik schrijf dan altijd meteen op waarom ik ergens boos van word. Wat raakt mij hier zo erg?

Ik voelde heel sterk dat het niet opzettelijk gebeurt, dat je jezelf tekort doet, kleiner maakt dan je bent en jezelf minder gunt dan je eigenlijk waard bent. Er gaat een heel intern proces aan vooraf, voordat we onszelf tekort doen. We hebben zoveel oordelen over wat we van onszelf wel of niet mogen, wat we kunnen of niet kunnen, of over wat we allemaal nog meer zouden moeten kunnen. Al onze gebreken. Dit zorgt ervoor dat we binnen de kortste keren voorbijlopen aan onze waarde. Alles wat we te geven en te delen hebben. Alles wat we kunnen, onze talenten, de liefde voor het makerschap, de mooie dingen die we creëren. En de waarde die daarin zit. 

Ik zie te veel vrouwelijke makers zichzelf tekort doen.

En dan zie ik dat een van mijn allerliefste vrouwelijke makers zichzelf zo enorm tekort doet, door een klus aan te nemen die echt niet bij haar past en ook nog voor zo verschrikkelijk weinig geld. Dan doet mij dat pijn. Daar word ik gewoon hartstikke boos van. Een gevoel dat ontstaat vanuit liefde, vanuit de enorme waarde en kracht die ik in haar zie. En dan zie ik in haar gedrag precies het tegenovergestelde. En ik zie het heel veel om me heen. Vrouwelijke makers die zichzelf voortdurend tekort doen. 

Ik maakte me hier zelf ook schuldig aan, deed mijzelf ook altijd tekort als maker. Dat deed ontzettend pijn en ik heb er enorm veel verdriet door gevoeld. 

Het probleem: ik zag mijn waarde zelf ook niet. 

Beide illustraties: Ruth Assink @mosgroen_en_inkt

1. Als je jouw waarde zelf al niet ziet 

2. en het dus niet deelt, niet vertelt, 

3. dan kun je het ook niet ontvangen. 

Dan doe je jezelf dus steeds weer tekort met grote kans op opgeven of opbranden.

Deze 3 stappen zijn essentieel om jouw kracht en talent in harmonie te brengen met jezelf, je makerschap en met je klanten, de mensen waar jij het allerliefste je werk mee wil delen. Als je dat doet, dan kun jij ontvangen wat zij te geven hebben. In de vorm van bijvoorbeeld loon, geld, of dankbaarheid. 

Ik hoop dat mijn inzicht je helpt om na te denken over je waarde. 

Zie jij en voel jij echt jouw waarde? Want dan pas kun je die geven en ontvangen. 

Voel jij het niet helemaal? En wil je graag waarde geven en ontvangen? In mijn cursussen werken we samen aan je creatieve mindset. Meer info vind je op mijn cursuspagina.

Laat een reactie achter