Illustraties wat je aandacht geeft groeit

Wat je aandacht geeft groeit!

Tijdens de Illustratie Expeditie laat ik mijn studenten niet 1x iets proberen, maar wel 100x of vaker. Ze maken, proberen, spelen, experimenteren en verfijnen. Tijdens hun creatieve reis geef ik ze de juiste tools en tips om te groeien tot een expert, tot iemand die weet wat hij wil, keuzes kan maken en iemand die goed is in wat hij het liefst doet. En dan is het zo tof om dat terug te zien, bijvoorbeeld op hun Instagram accounts.

We vroegen enkele studenten om zelf hun groeiproces en ervaringen te beschrijven. In deze blog lees je de prachtige verhalen van Ruth, Judith en Ingrid. Zo mooi om te lezen hoe zij de Illustratie Expeditie ervaren hebben en dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan hun creatieve groei. Fantastisch! Precies daar doe ik het voor. Veel dank aan Judith, Ruth en Ingrid voor hun oprechte verhalen.

Liefs,
Femke

Tip: Bekijk zeker ook de instagram accounts en scroll terug in de tijd. Je ziet dan hoe deze studenten gegroeid zijn. Super inspirerend!

Ruth Assink

www.instagram.com/mosgroen_en_inkt/

Een jaar geleden twijfelde ik ontzettend of ik zou deelnemen aan de Illustratie Expeditie. Had ik daar wel tijd voor? Kon ik wel zo veel geld uitgeven aan een hobby? Wat nou als ik het helemaal niet bleek te kunnen?

Maar ik ontdekte dat mijn grootste drempel om te beginnen de volgende was: al heel veel jaren tekende en schilderde ik veel en graag en riep ik dat ik daar toch eens een keer wat meer werk van moest maken. Als ik mijn reguliere werk met alle drukte en gedoe dan eens echt zat zou zijn, kon ik altijd nog deze droom gaan najagen. Een veilige achter-de-hand-droom die er was, maar waar ik niks mee hoefde.
Maar als ik met de Illustratie Expeditie zou starten, dan zou het een droom-in-actie worden die misschien wel heel erg slecht zou uitpakken! Wat nou als ik erachter kwam dat ik helemaal niet elke dag uren en uren wilde besteden aan tekenen en schilderen en het saai zou vinden? Dan had ik geen droom meer over, dan moest ik gedesillusioneerd oud gaan worden, aaaargh!

Tja…

Ik ben toch begonnen. En ik geniet er ontzettend van om zoveel uren te mogen besteden aan dat wat ik het allerliefste doe. Geen seconde spijt gehad. Zo blij dat ik toch heb durven beginnen!

Vanaf het begin van Blok 1 legt Femke de nadruk op het proces (niet het eindresultaat) en op spelen, uitproberen en je laten verrassen door wat er dan op het papier gebeurt. Ook probeert ze je aan te leren met een positieve blik te kijken naar wat je maakt en vertrouwen te hebben in wat er verder komt. Je leert negatieve gedachten en vervelende stemmetjes te herkennen als je interne criticus. Je leert dat je beter je aandacht kunt richten op wat jezelf leuk vindt en op wat er lukt en vanzelf gaat.
Die combinatie heeft mij ontzettend goed geholpen om steeds weer opnieuw een leeg vel papier te durven vullen, om steeds weer opnieuw te beginnen en nieuwsgierig te zijn naar wat er ontstaat. Een fantastische oefening in positief denken eigenlijk, die ook in heel andere situaties in mijn leven goed van pas komt!

De opbouw van de Illustratie Expeditie is sowieso heel fijn: van voornamelijk spelen en uitproberen in blok 1, via technisch beter worden (maar ook blijven spelen) in blok 2 naar een eigen project in blok 3. En de mentorsessies tussendoor, waarin ieder de vragen en obstakels kan voorleggen en bespreken geven ook heel veel steun en inzicht. Femke schrijft je nooit voor hoe iets moet of dat iets moet. Ze denkt altijd mee in wat het beste bij jou past. Deze sessies leveren me dan ook altijd wat op, zelfs als ik zelf geen vraag heb gesteld.
Dat alles in eigen tempo kan past ook erg goed bij mij. Ik hoef me nooit te haasten om iets binnen de tijd af te krijgen, ik deel alles zo in dat het in mijn dagelijks leven past.

Voor de expeditie begon ik bijna altijd met een eindresultaat in mijn achterhoofd aan iets nieuws: schetsen, overtrekken en inkleuren met verf. En als ik niks wist te maken, dan waren er altijd wel illustratoren te vinden op Instagram die veel beter zijn dan ik en probeerde ik iets op hun manier te maken.

Af en toe maakte ik wel iets spontaans zonder na te denken en gek genoeg vond ik de uitkomst daarvan vaak mooier. Maar ik wist niet goed hoe ik dat kon sturen.
Tijdens de expeditie heb ik geleerd om veel losser en vrijer te werken. Ook om plannen te maken, maar dan wel met veel ruimte voor verrassingen. Ik denk dat dat goed te zien is op mijn Instagram-feed. Ik denk dat er nog steeds ontzettend veel te leren valt voor mij, maar ik maak wel steeds meer illustraties die echt van mij zijn en bij mij passen, zowel qua inhoud als qua uiterlijk.

Ik zoek nog steeds werk van andere illustratoren om mijn eigen werk te verbeteren, maar het voelt niet meer intimiderend om al dat moois van anderen te zien. Die zijn ooit ook maar gewoon begonnen, snap ik nu.

Ik ben geloof ik wel een beetje trots op wat ik allemaal heb geleerd en gemaakt.

Aangezien ik eerder vooral altijd zag wat ik niet goed deed en anderen veel beter konden, is dat best een grote stap vooruit.

Dat ik na de Illustratie Expeditie verder ga met illustreren staat voor mij vast. Ik ga een dag minder werken als leerkracht om zoveel mogelijk tijd te kunnen steken in illustreren. Ik probeer erop te vertrouwen dat elk stapje dat ik zet weer iets meer helderheid geeft voor het volgende stapje. Wat ik precies ga doen weet ik nog niet, dat is voor nu prima. Ik heb er vooral ontzettend veel zin in om mijn weg uit te stippelen.

Wie weet ligt er over een tijd wel een (prenten)boek van mij in de winkel….

Mocht het nog niet duidelijk zijn: deelnemen aan de Illustratie Expeditie is een ontzettende aanrader voor iedereen die zin heeft in een creatieve boost. Je mag je minimaal 9 maanden onderdompelen in alles wat met illustreren te maken heeft en bovendien leer je hierdoor op persoonlijk vlak ontzettend veel. Doen!

Groetjes Ruth Assink
(Mosgroen en Inkt)

♡♡♡

Judith Rosema

www.instagram.com/judithrosema.illustraties/

Ik heb lang getwijfeld of ik wel/niet mee zou doen met de expeditie.

Ik twijfelde omdat ik een studie aan de kunstacademie heb afgerond en al 15 jaar als beeldend kunstenaar werk.
Mijn werk heeft altijd iets verhalends gehad, iets illustratiefs… Dat was een scheldwoord op de autonome richting die ik deed. Destijds was ik er dus niet zo blij mee. Naarmate de jaren verstreken werd ik steeds blijer met mijn verhalende werk. Het verkocht, er was een markt voor. Waarom zou ik dan een illustratie opleiding gaan volgen?

… Omdat ik vastliep, daarom.
Ik wist niet meer waarom ik maakte wat ik maakte. Het was een trucje geworden voor me. Daar werd ik niet meer blij van. Ik wilde weer spelen, ontdekken, andere mensen ontmoeten, hun werk zien, van hen leren en vooral heel veel maken.

Dus ik schreef me in, op het nippertje.
En ik keek er naar uit, enorm zelfs.

Al tijdens de eerste opdracht werd mijn hart vervuld met een speels verlangen. Ik zette muziek op, haalde álles tevoorschijn aan materialen en speelde, ontdekte, experimenteerde en danste er op los. Het was heerlijk, wat een fijn begin.

Gaandeweg merkte ik dat het heel goed werkt om elkaars werk te bekijken; in elkaars huiswerkmappen, maar vooral ook op Instagram. Door op elkaar te reageren leer je elkaar en elkaars interesse kennen, dat is heel leuk. Het stimuleerde mij enorm. Het is een fijne bijkomstigheid dat je ontdekt dat iedereen van tijd tot tijd in een creatieve dip zit, daar ben je echt niet de enige in.

Ik heb ontzettend veel gemaakt in de afgelopen acht maanden. Heel veel studies, schetsen, ideeën, krabbels en doodles en een aantal eindwerken waar ik trots op ben.
Inmiddels is me duidelijk dat ik een rijke fantasie heb en die al spelende kan laten ontspruiten.
Spelen is belangrijk. Een van de opdrachten was een quote voorzien van illustraties. Mijn quote was: “Altijd blijven spelen.” Als je niet speelt, ontdek je maar weinig van wat je allemaal kan. Het dwingt je de dingen los te laten, niet al te kritisch zijn op je werk in dat stadium. Ik werd heel vrolijk van mijn gekke kleine tekeningetjes.

Gekke kleine tekeningetjes zijn er veel ontstaan tijdens de zoomlessen die we eens in de twee weken hadden. In zo’n zoomles mag je vooraf je vragen stellen en die worden tijdens de les behandeld door Femke. Omdat het een lange zit is en je vooral bezig bent met luisteren en soms kijken, is het een perfecte omstandigheid voor het maken van doodles. Je zag het steeds meer medecursisten doen; tekeningetjes maken die dan later weer gedeeld werden 🙂 Heel leuk!

We zijn op een gegeven moment onze inspirators gaan bekijken en delen met elkaar.
Wie kijkt naar welke illustrator, waarom, zien we dat terug in je werk en past het eigenlijk wel bij je? Ik heb kennis gemaakt met een aantal tekenaars met prachtig intens werk. Een verrijking voor mij.

Mijn eigen werk is sowieso verrijkt door het vele tekenen. De krampachtigheid is er vanaf. Het plezier is terug.

Ik zou de expeditie aan willen raden aan mensen die graag verder willen met hun tekenwerk. Ik denk dat het belangrijk is dat je al wat in je mars hebt qua tekenen/schilderen, want je krijgt geen onderwijs in technieken. Van belang is dat je jezelf de tijd kan geven om heel veel te maken en van jezelf mag experimenteren. De opdrachten helpen daarbij. Verder zijn je medecursisten goud waard.

Judith Rosema

♡♡♡

Ingrid Vermeer

www.instagram.com/createdbyjip/

Vóór de Expeditie was ik zo af en toe bezig met kleine projectjes voor vrienden en familie. Ik had naar mijn idee niet echt een eigen stijl en zag mijzelf meer als een ‘manusje van alles’. Wat mij ook gevraagd werd, ik wist overal wel een mouw aan te passen.

Toch voelde ik de behoefte om hier keuzes in te maken en meer vanuit mijn eigen potentie en kwaliteiten te werken. Ik hoopte door de Expeditie meer zicht te krijgen op wat ik zelf wil maken en wat mij goed afgaat.

Aan het begin van het traject was ik bezig met het zo goed mogelijk uitvoeren van de opdrachten en met het oordeel van anderen hierover. Door hier steeds bij stil te staan en te leren luisteren naar die kritische stemmetjes binnenin mij, leerde ik patronen herkennen.

Het ritme van de opdrachten en de tweewekelijkse mentorsessies vormde voor mij een stok achter de deur om niet te vervallen in uitstelgedrag, maar door te gaan en te vertrouwen op het proces.

Feedback en motivatie van mijn medereizigers heeft hier ook een erg grote rol in gespeeld. Ik had het gevoel ‘in hetzelfde schuitje’ te zitten en haalde hier veel kracht uit.

Ik ontdekte dat ik vaak niet écht vrijuit speelde. Zelfs wanneer ik probeerde te schetsen of te kliederen, was ik ergens wel bezig met of het klopte, spannend was en of het gedeeld kon worden.

Door meer bewustzijn op dit vlak, lukte het mij met behulp van de oefeningen om meer los te komen en mijzelf te laten verrassen. Er kwam dingen naar voren die ik niet voor mogelijk had gehouden!

Doordat ik minder vanuit mijn ‘hoofd’ werkte, maar meer vanuit gevoel en intuïtie, kwam er steeds duidelijker een lijn in mijn werk. Ik kreeg voorkeur voor materiaal, ontdekte welke kleuren steeds opnieuw naar voren komen en welk formaat papier mij het meeste helpt.

Wanneer ik kijk naar mijn feed zie ik een sterke voorkeur voor blauwtinten, met hier en daar wat oranje details als tegenhanger. Ik hou erg van de spanning die contrast brengt: zowel in kleur, als in licht en donker. En misschien wel het belangrijkste: ik voel mij vrijer in wat ik doe en zie dit terug in mijn werk. Het ontstaat meer spontaan, wat zorgt voor onverwachte geluksmomentjes.
Het is meer MIJ!

De Expeditie biedt een zinvolle opbouw van opdrachten, die zorgen dat je weer in een creatieve flow kunt komen en die je regelmatig een spiegel voorhouden. Het doen, reflecteren en delen met andere makers heeft voor mij gezorgd voor meer rust & vertrouwen in mijn eigen makerschap.

Voor iedereen die creëren het mooiste vindt wat er is, maar op weerstand van binnenuit stuit:
GEWOON DOEN!

Ingrid Vermeer

♡♡♡

Voel jij je geïnspireerd door de verhalen van deze cursisten en voel je aan alles dat je dit ook wilt?

Dat je wilt

  • Leren loslaten, spelen en genieten van maken.
  • Je favoriete materialen, stijl en onderwerpen ontdekken.
  • Een expert worden in wat jij fijn vindt om te doen.
  • Illustraties maken die helemaal JIJ zijn.

Kijk dan op mijn cursuspagina. Geniet van de creatieve energie en maak je creatieve droom waar! Ik wijs je de weg.

 

Laat een reactie achter