Ik doe niets voor

Waarom ik niets voordoe

Waarom ik niets voordoe

 

Mijn missie is om jou jouw unieke eigen handschrift, stijl en stem te laten ontdekken én te ontwikkelen.

Niet de mijne nadoen.

Daarom doe ik niets voor.

Geef ik geen voorbeelden. Ik doe niet aan tutorials. Ik laat niet zien hoe ik het doe. Dat helpt je namelijk niet.

Bekijk de video of lees het blog verder:

Ik moet eerlijk toegeven dat ik behoorlijk heb getwijfeld of ik wel illustratielessen moest gaan geven. Ik gaf al heel lang les in andere creatieve technieken. Die lessen waren helemaal gericht op het aanleren van technieken. Hapklare workshops en cursussen. Super leuk, heel leerzaam en heel gezellig.

Waarom ik zo twijfelde? Ik kan namelijk heel heel veel niet op illustratievak. Echt. Ik kan meer niet dan wel. Er waren zoveel betere illustratoren, waarom zou IK nou illustratieles gaan geven? Ik was toch geen échte illustrator! (Herken je hem? Het “waarom ik” en “imposter” syndroom?)

Wat had ik nou toch toe te voegen?

Toen ik illustreren wilde leren en mijn eigen stijl wilde ontwikkelen, heb ik zelf ook een hele reeks online en offline illustratieworkshops en -cursussen gevolgd. Eindeloos tutorials gekeken. Daar werd bijna altijd iets voorgedaan of een voorbeeld gegeven.

Leuk die voorbeelden, die geven een hoop houvast, maar als je je eigen stijl wil ontdekken dan werkt dat eigenlijk alleen maar averechts.

Waarom?

Het voorbeeld zit op je netvlies en dat gaat er niet meer vanaf. Je bent bij voorbaat al beïnvloed door wat je hebt gezien en dat ontneemt je de ruimte om helemaal zelf invulling te kunnen geven aan wat je maakt. Je bent niet vrij. En daardoor is het heel erg moeilijk om je eigen weg te gaan.

Daarom doe ik niets voor. Ik doe geen tutorials, geef geen voorbeelden. Ik geloof er niet in. Als jij je eigen stijl wil ontdekken moet je eerst bij jezelf beginnen. Eerst ontdekken wat bij jou past. Daarna kan je je heerlijk onderdompelen in de wereld van tutorials en voorbeeldworkshops en bewust kiezen welke je volgt. Zodat je daarvan echt kan leren groeien. Er is namelijk te veel te leren.

Het is beter om meer niet te kunnen dan wel ;-).

En dat ik nu precies mijn toegevoegde waarde. Dat ik je niet voordoe hoe ik dingen maak. Dat ik je laat ontdekken hoe jij dingen maakt. Dat ik je leer dat je niet alles hoeft te kunnen. Dat het nergens aan hoeft te voldoen. Alleen maar aan jouw eigen plezier, de dingen die jou inspireren, wat jou makkelijk afgaat. Als je dat weet kan je pas echt gaan groeien.

En je weet nu, ik doe niets voor.

Wil jij je ook zo graag ontwikkelen tot een unieke illustrator? Weet je nog niet wat jouw eigen stijl is? 2x per jaar start ik met de Illustratie Expeditie. Mijn unieke illustratie opleiding.

2 antwoorden
 1. Mark de Muze
  Mark de Muze zegt:

  Beste Femke

  Toch vind ik het belangrijk om voorbeelden te hebben. Deze hoeven niet van jou te zijn,
  dat kan ook iets zijn wat zie in een boek of tentoonstelling.
  Zo kijk ik altijd veel om me heen, om te ontdekken en te verwonderen.
  De verwondering maakt vaak plaats voor nieuwsgierigheid en die leid me dikwijls tot experiment.
  Soms is het dan nodig een techniek aan te leren, soms vind ik er eentje uit door met materiaal dat voor handen is.
  Bij die experimenten ontdek ik weer nieuwe dingen die ik op hun beurt mooi vind en
  het duurt niet lang of het experimenteren en creëren wordt een drive.
  Positief en leuk blijft het door op tijd een pauze te nemen, en naar buiten te gaan.

  ‘k Ben blij dat ik hier de spits mag afbijten,
  toch blijf ik ook nieuwsgierig naar andere meningen.

  Fijne einde zomerdagen iedereen!

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hey Mark, wat leuk dat je reageert. Ter inspiratie is het zeker mooi om goed om je heen te kijken. Het is de kunst om alle inspiratie die je om je heen ziet; al die mooie beelden die je ziet op pinterest en instagram, in te gaan zetten in jouw werk. Om je niet te laten verlammen door alle mooie dingen die je om je heen ziet. Maar te leren analyseren wat je inspireert. Ontdek hoe jij dat wil doen. En zet het naar jouw hand. Dus niet na doen maar je eigen stijl ontdekken. Niet voor doen, maar zelf creëren. Daar zit het verschil 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *