Ik doe niets voor

Waarom ik niets voordoe

Mijn missie is om jou jouw unieke eigen handschrift, stijl en stem te laten ontdekken én te ontwikkelen.

Niet de mijne nadoen.

Daarom doe ik niets voor.

Geef ik geen voorbeelden. Ik doe niet aan tutorials. Ik laat niet zien hoe ik het doe. Dat helpt je namelijk niet.

Bekijk de video of lees het blog verder:

Ik moet eerlijk toegeven dat ik behoorlijk heb getwijfeld of ik wel illustratielessen moest gaan geven. Ik gaf al heel lang les in andere creatieve technieken. Die lessen waren helemaal gericht op het aanleren van technieken. Hapklare workshops en cursussen. Super leuk, heel leerzaam en heel gezellig.

Waarom ik zo twijfelde? Ik kan namelijk heel heel veel niet op illustratievak. Echt. Ik kan meer niet dan wel. Er waren zoveel betere illustratoren, waarom zou IK nou illustratieles gaan geven? Ik was toch geen échte illustrator! (Herken je hem? Het “waarom ik” en “imposter” syndroom?)

Wat had ik nou toch toe te voegen?

Toen ik illustreren wilde leren en mijn eigen stijl wilde ontwikkelen, heb ik zelf ook een hele reeks online en offline illustratieworkshops en -cursussen gevolgd. Eindeloos tutorials gekeken. Daar werd bijna altijd iets voorgedaan of een voorbeeld gegeven.

Leuk die voorbeelden, die geven een hoop houvast, maar als je je eigen stijl wil ontdekken dan werkt dat eigenlijk alleen maar averechts.

Waarom?

Het voorbeeld zit op je netvlies en dat gaat er niet meer vanaf. Je bent bij voorbaat al beïnvloed door wat je hebt gezien en dat ontneemt je de ruimte om helemaal zelf invulling te kunnen geven aan wat je maakt. Je bent niet vrij. En daardoor is het heel erg moeilijk om je eigen weg te gaan.

Daarom doe ik niets voor. Ik doe geen tutorials, geef geen voorbeelden. Ik geloof er niet in. Als jij je eigen stijl wil ontdekken moet je eerst bij jezelf beginnen. Eerst ontdekken wat bij jou past. Daarna kan je je heerlijk onderdompelen in de wereld van tutorials en voorbeeldworkshops en bewust kiezen welke je volgt. Zodat je daarvan echt kan leren groeien. Er is namelijk te veel te leren.

Het is beter om meer niet te kunnen dan wel ;-).

En dat ik nu precies mijn toegevoegde waarde. Dat ik je niet voordoe hoe ik dingen maak. Dat ik je laat ontdekken hoe jij dingen maakt. Dat ik je leer dat je niet alles hoeft te kunnen. Dat het nergens aan hoeft te voldoen. Alleen maar aan jouw eigen plezier, de dingen die jou inspireren, wat jou makkelijk afgaat. Als je dat weet kan je pas echt gaan groeien.

En je weet nu, ik doe niets voor.

Wil jij je ook zo graag ontwikkelen tot een unieke illustrator? Weet je nog niet wat jouw eigen stijl is? 2x per jaar start ik met de Illustratie Expeditie. Mijn unieke illustratie opleiding.

8 reacties

 1. Mark de Muze op september 15, 2020 om 11:27 am

  Beste Femke

  Toch vind ik het belangrijk om voorbeelden te hebben. Deze hoeven niet van jou te zijn,
  dat kan ook iets zijn wat zie in een boek of tentoonstelling.
  Zo kijk ik altijd veel om me heen, om te ontdekken en te verwonderen.
  De verwondering maakt vaak plaats voor nieuwsgierigheid en die leid me dikwijls tot experiment.
  Soms is het dan nodig een techniek aan te leren, soms vind ik er eentje uit door met materiaal dat voor handen is.
  Bij die experimenten ontdek ik weer nieuwe dingen die ik op hun beurt mooi vind en
  het duurt niet lang of het experimenteren en creëren wordt een drive.
  Positief en leuk blijft het door op tijd een pauze te nemen, en naar buiten te gaan.

  ‘k Ben blij dat ik hier de spits mag afbijten,
  toch blijf ik ook nieuwsgierig naar andere meningen.

  Fijne einde zomerdagen iedereen!

  • femke op september 16, 2020 om 9:52 am

   Hey Mark, wat leuk dat je reageert. Ter inspiratie is het zeker mooi om goed om je heen te kijken. Het is de kunst om alle inspiratie die je om je heen ziet; al die mooie beelden die je ziet op pinterest en instagram, in te gaan zetten in jouw werk. Om je niet te laten verlammen door alle mooie dingen die je om je heen ziet. Maar te leren analyseren wat je inspireert. Ontdek hoe jij dat wil doen. En zet het naar jouw hand. Dus niet na doen maar je eigen stijl ontdekken. Niet voor doen, maar zelf creëren. Daar zit het verschil 🙂

   • Suzanne Willemsen op augustus 9, 2021 om 11:06 am

    Ha Femke,

    Nu begrijp ik dat geen voorbeelden krijg. Omdat ik van binnen naar buiten mag manifesteren en ik zoek steeds de bevestiging extern.
    Dat proces in het mezelf neerzetten qua kunsten mag van binnen komen en daarop vertrouwen.

    Bedankt heldere uitleg.
    Groetjes,
    Suzanne

    • femke op augustus 10, 2021 om 1:54 pm

     Hi Suzanne,
     Fijn dat de uitleg je weer verder helpt.
     Heel veel succes, veel oefenen / proberen dan groeit dat vertrouwen steeds verder.
     Liefs, team Femke

 2. Marloes op december 7, 2020 om 2:02 pm

  Toen ik de kop van je mail bericht las, was mijn eerste reactie: hehe… eindelijk iemand gevonden die mijn mening deelt. Ik zie zoveel tutorials en voorbeelden voorbij komen die vertienvoudigd nagetekend weer terugkomen. Hartstikke leuk. Maar het is allemaal hetzelfde. Daardoor ziet het er allemaal heel mooi uit, maar het is meestal niet uniek en dat wil ik in mijn stijl juist wel! Het voordeel van tutorials vind ik wel, dat je andere materialen leert kennen en daardoor je mogelijkheden verbreedt. En natuurlijk zoek ik ook wel eens plaatjes op om een idee te krijgen van hoe iets er ongeveer uitziet. Maar om een eigen stijl te krijgen probeer ik zoveel mogelijk mijn eigen dingen te maken en bedenken. Overigens heb ik wel eens begrepen van een striptekenaar/tekenleraar dat natekenen heel goed schijnt te zijn voor je teken vaardigheden. En altijd beginnen met droomlijntjes zegt hij 🙂

  • femke op december 8, 2020 om 1:45 pm

   Hey Marloes, wat leuk dat je reageert. Wat goed dat jij je eigen stijl zoekt, dat is zo belangrijk. En natuurlijk is het goed en mooi om ter inspiratie om je heen te kijken. Heel goed dat je dan gelijk er een eigen ding van maakt en bedenkt. YES! Liefs Anita, team Femke Veltkamp

 3. Karin van Kooten op januari 31, 2022 om 3:42 pm

  Ha Femke, dit is precies waar ik het vanmiddag met mijn man overhad. Ik heb een overload aan tutorials gevolgd, stap voor stap boeken aangeschaft met het gevolg dat ik mijn eigen stijl even helemaal kwijt ben. Ik ga weer opzoek 🙂
  Lieve groet Karin

  • femke op februari 1, 2022 om 4:26 pm

   Hoi Karin, wat goed dat je dat zelf al herkent en nu weer opzoek gaat naar je eigen stem en handtekening. Veel plezier met dat prachtige proces naar jezelf. Liefs Anita, team Femke

Laat een reactie achter