“Ik wilde geen illustratiecursus volgen waarbij je heel goed ‘poppetjes, boompjes, huisjes’ leert tekenen. Ik wilde op zoek naar mijn eigen stijl en kwaliteiten en deze verder uitdiepen. Het lukte me niet om dit in eigen tijd te doen zonder stok achter de deur en goede coaching/feedback om verder te groeien.

Ik ben nu net klaar met het tweede blok. Ik heb mijn manier van werken en onderzoeken ontdekt én ik begin al aardig door te krijgen waar mijn kracht en liefde ligt. Ik denk er zelfs over om in de toekomst mijn baan op te zeggen en mij te richten op illustreren.

Femke haar begeleiding is heel fijn. Ze is doortastend, heeft door of er met of zonder aandacht is gewerkt, of je er plezier in had, etc. Ze benadert alles positief, maar weet toch altijd net dat randje op te zoeken waar verbetering te halen valt. Op die manier word ik gestimuleerd om na te denken over mijn werk, te analyseren en verder te groeien. Het beste van dit traject vind ik de persoonlijke begeleiding op ieders individuele pad en/of niveau.

Ik zou dit traject zeker aanraden! Het geeft je zoveel inzichten. Niet alleen op illustratief vlak, maar ook op je creatieve manier van denken en leven. Je leert echt je unieke zelf te zijn en daarin alleen maar beter te worden.

Ik zou dit traject wel alleen aanraden aan mensen die serieus op zoek zijn naar groei in hun werk en het niet zozeer als kleine hobby ernaast zien. Daar is de opleiding te ‘serieus’ voor, in de goede zin van het woord. 😉

De Illustratie Expeditie heeft mijn verwachtingen overtroffen. Als ik een cijfer zou moeten geven dan geef ik het een 9!”

Greetje van Tiem

“Mijn creatieve ik is uit een lange winterslaap ontwaakt. Ik zat compleet op slot. Ik ben aan de cursus begonnen vanwege een dringende behoefte om mijn creativiteit te hervinden en dat is gelukt. 🙂

Ik ben compleet open aan de cursus begonnen, in de hoop erop vooruit te gaan, maar ook met de verwachting dat ik er sowieso altijd iets aan zou hebben. Het verbaast mij dat ik zo snel door mijn blokkade heen ben. Dat is boven verwachting. Ik wist trouwens niet goed wat ik kon verwachten, omdat ik al zo lang vastzat. Ik denk dat het je opgeruimde toon was die me wel vertrouwen gaf dat het goed zou komen. Je hebt me uit de knoop gehaald. Je begeleiding is open en ondersteunend, niet dwingend.

Door de opzet van de cursus word ik weer uitgedaagd. Waar ik heel veel aan heb is het jezelf dwingen tot onderzoek voordat je aan een opdracht begint. Dus een cruciaal onderdeel in dit traject wat mij betreft. Lijkt me voor iedereen een aanrader. Veel schetsen en proefjes maken en doodles niet te vergeten. Het heeft ook geleid tot herontdekking van materialen. Ook nooit weg.”

Lisa Gorter

“Weer eens op zoek naar een illustratiecursus kwam ik op Femke haar website terecht. En daar voelde ik mij aangesproken door het verhaal over het missen van de creatieve afslag. Dit ging over mij. Ook ik wilde heel graag creatief bezig zijn. Het lukte me niet om het belangrijk te maken en bleef er weinig/geen tijd over om het echt te doen. Bij andere cursussen had ik niet het ‘gevoel’ dat het was wat ik zocht. Nu had ik dat gevoel meteen. Achteraf denk ik dat het zit in dat ik in de expeditie mezelf mag zijn en niet de doelen van de cursus hoef te halen, maar mijn eigen stippen op de horizon zet en daar naar toe werk.

Creativiteit is nu een vast onderdeel van mijn leven geworden. Ik maak er tijd voor. Niet omdat het moet, maar omdat ik me opnieuw bewust ben geworden hoe leuk het is. Door Femke haar begeleiding word ik uitgedaagd om anders en verder te kijken, maar vooral om mezelf te zijn. Hierdoor heb ik nu al illustraties gemaakt die ik nooit gedacht had te kunnen maken. De aandacht voor het creatieve proces heeft me meer creatief bewust gemaakt. Hierdoor heb ik niet alleen meer getekend ook andere creatieve projecten pak ik sneller op.

Ik kijk elke week uit naar een nieuwe les en de feedbackvideo. De filmpjes met instructies vind ik ook echt een meerwaarde. Inclusief voorbeelden uit haar eigen praktijk, Femke weet waar ze over praat. De begeleiding werkt als een spiegel, erop gericht om het beste uit mezelf te halen en dat kan ik doen door naar mezelf en naar mijn werk te kijken. En nee, het is niet altijd fijn om in de spiegel te kijken, maar het werkt wel. Daardoor blijf ik mezelf uitdagen en voel ik dat ik echt vooruit ga. Ik heb meer vertrouwen dat ik het zelf kan en dat ik geen trucje leer.

Wat ik heel prettig vind is de combinatie tussen zelfstandig werken op afstand via de online community en onderdeel uitmaken van een groep. Daardoor is het heel erg mijn eigen traject, maar is er wel de support uit de groep. Door deze manier van werken is de cursus zelfs vanuit Maastricht goed te doen.

Ik zou de Illustratie Expeditie zeker aanraden omdat het je alle ruimte geeft om je eigen creatieve proces te leren kennen en te verdiepen. Ofwel het fundament voor een creatief leven krijgt vorm, waarop ik kan bouwen.

De Illustratie Expeditie heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ik geef het een 9!”

Nicole van Kan

“Ik zag een artikel van Femke in de Flow. Ik was nog nooit een illustratiecursus tegengekomen met zo veel persoonlijke creatieve verdieping. Dat vind ik ook het beste van de Illustratie Expeditie: de inzichten in jezelf als creatief, het leren nadenken over je eigen werk, hoe om te gaan met blokkades en om jezelf te motiveren. Kortom het plezier vinden in het creëren.

Wat ik van Femke heb geleerd is om het klein te houden en dichtbij mijzelf. Ik heb meer vertrouwen gekregen in het maak proces. Mijn ideeënstroom is op gang gekomen. Ik denk meer buiten de gebaande paden. En ik heb geleerd dat je echt moet werken voor een resultaat waar ik tevreden mee ben. Kilometers maken.

Femke is open en eerlijk. Ze stelt vragen en laat me nadenken. Ze gaat uit van het positieve maar is ook kritisch op een constructieve manier. Ik kan echt weer verder als ze mijn werk heeft besproken.
Ik zou de Illustratie Expeditie zeker aanraden. Het plezier dat je ervoor terug krijgt is enorm!

De Illustratie Expeditie heeft mijn verwachtingen overtroffen! Een 8.”

Judith Nieuwhof