Femke Veltkamp

Hoi, ik ben Femke

ILLUSTRATOR | INSPIRATOR | MOTIVATOR

Zelluf doen! Volgens mijn vader rolde deze uitspraak, als 3 jarig meisje, voortdurend uit mijn mond. Het vat voor mij de belangrijkste drijfveren in mijn leven samen. Vrijheid en helemaal mijzelf kunnen zijn. Maar dat is mij toch niet in de schoot geworpen. Ergens raakte ik die eigenheid kwijt. Ik heb, met vallen en opstaan, moeten leren mijzelf te durven zijn en mijn hart te volgen. Je leest hieronder mijn persoonlijke verhaal.

Mijn creatieve levenspad…

Creativiteit en zelf maken is mij met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis werd er lustig op los geknutseld, genaaid, gebakken, getekend, gerepareerd en geklust. Een schuur vol schroeven en zagen en een zolder met lapjes en draadjes. En daar ben ik enorm dankbaar voor, ik weet dat dat niet zo vanzelfsprekend is.

Mijn vader met zijn pragmatische insteek; is je fiets kapot? Maken we zelf! Waterleiding omleggen? Doen we zelf! Mijn moeder gaf er op creatieve wijze invulling aan. Prachtige jurken rolden onder haar naaimachine vandaan. Knuffels, kleding, tassen we maakten alles zelf en ik tekende en knutselde graag.

Femke Veltkamp illustratie reisgids tekenen schilderen Utrecht creatief illustreren creatieve coaching workshop
Femke

Samen dingen maken, en daarvan genieten. Een heerlijke veilige haven.

Op school vond ik het niet leuk. Ik was verlegen, droeg zelfgemaakte broeken, had kort stekelig haar (precies zoals ik het wilde) en kon niet zo goed leren. Ik was niet cool, voelde me kwetsbaar en niet veilig. Tegen de tijd dat ik naar de middelbare school ging had ik besloten dat ik erbij wilde horen! Ik ruilde eigenheid in voor veiligheid. Kleurpotloden voor eyeliner. Ik koos voor de veilige weg, zelfs de creatieve vakken verdwenen uiteindelijk uit mijn pakket.

Tot we met ons gezin ineens verhuisden naar de grote stad. Wat ik als 15 jarige natuurlijk verschrikkelijk vond. Maar het gaf me wel de ruimte om onafhankelijke keuzes te maken. Ik werd aangenomen op het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Waar ik me als een vis in het water voelde. Dus door naar de Kunstacademie. Ik werd met gemak aangenomen op de afdeling Grafisch ontwerpen, en was enorm trots.

Toegelaten op het HBO, het ‘creatieve walhalla’, hier kon ik echt mijzelf zijn!

Maar helaas zat ik er niet op mijn plek. Het was een zeer conceptuele opleiding. Meer van het hoofd dan van de handen of het hart. Ik werd er super onzeker van, want dit was toch mijn roeping? Ik liep constant op mijn tenen en de faalangst en het perfectionisme wonnen langzaam terrein. Ik wilde dit zo graag! Door die faalangst durfde ik niet over te stappen naar de opleiding illustratie. Dat betekende toegeven dat ik het niet kon! Gezichtsverlies! En toelating doen bij een andere afdeling; wat als dat niet lukte! Ik bleef waar ik zat, modderde verder. Onderdrukte mijn verlangens en dromen en ging vol op doorzettingsvermogen. Ik moest en zou dit halen. En zo geschiedde, ik haalde mijn Bachelor of Design.

Ik begon een ontwerpbureau met een vriendin, en stopte weer binnen een paar maanden. Ik vond een baan, maar wilde meer, anders… maar wat? Nieuwe baan dan maar, groter bureau, grotere opdrachten, nog steeds vol op doorzettingsvermogen… tot ik helemaal op was. Ik kreeg een burn-out. Ik wist niet meer wie ik zelf was. Wat ík wilde.

Illustratie mentor Femke Veltkamp
Femke Veltkamp illustratie reisgids tekenen schilderen Utrecht creatief illustreren creatieve coaching workshop

Ik verlangde zo naar vrijheid, niet meer presteren en echt mijzelf zijn.

Ik ging op zoek naar mijn echt creatieve dromen en volgde mijn hart. Ik wilde achter de computer vandaan. Met mijn handen werken! Zeefdrukken, tekenen en hervond de liefde voor textiel. Werkte in de kunstwerkplaats in het museum en bij de grafische werkplaats. Startte mijn eigen bedrijf en probeerde van alles uit. Een interieurtextiel label. Illustraties in opdracht. Voor landelijke bladen, uitgeverijen en culturele organisaties. Deed met tegenzin grafische opdrachten. Illustreerde artikelen en boeken. Won een ontwerpwedstrijd voor een koekblik. Ik greep alles aan, ook de mogelijkheid om creatieve workshops en cursussen te ontwikkelen. Ondertussen maakte ik eigen werk om mijzelf als vrij werkende illustrator te ontwikkelen.

Toen kwam mijn eerste kindje. Met deze verantwoordelijkheid, kwam de vraag wat ik nu echt graag wilde doen? Waar haalde ik het meeste voldoening uit van die 100 dingen die ik deed? Waar kon ik echt mijzelf zijn? Wat gaf mijn creatieve hart aan? Die antwoorden vond ik direct; het meeste plezier haalde ik uit het vrije werk dat ik maakte en anderen helpen zichzelf te zijn en zich creatief te ontwikkelen precies waar zij op hun best zijn. Daar vind ik zingeving.

Als ik lesgeef mag ik delen waar ik het meest van hou, en zo belangrijk vind in het leven:
Zelf maken en helemaal jezelf zijn!

En dat is nu net de magische formule. Want als jij leert om je creatieve hart te volgen. Gaat groeien, precies daar waar jij op je best bent en je, stap voor stap, ontwikkelt tot een vrije illustrator. Maak je krachtig, uniek en onderscheidende beelden. Illustraties die helemaal van jou zijn en waar je trots op mag zijn. En dat is precies waar we in creativiteit naar op zoek zijn.

Ga je mee op reis naar het creatieve leven waar je altijd, altijd al van droomt?

Femke Veltkamp