mooi is een vaag begrip

Mooi is een vaag begrip

“Ik wil graag iets moois maken”. Als je jong bent, wordt het woord ‘mooi’ voortdurend genoemd. Heb je iets getekend? Dan is dat mooi. Een kleurplaat ingekleurd? Ook mooi.
Ah! Mooi is dus goed. Maar mooi is ook een vaag begrip.

Als we naar beelden, tekeningen of illustraties kijken zeggen we vaak alleen of we iets mooi vinden of niet mooi. Verder dat dat komen we niet. Mooi lijkt dan nog maar het enige criterium waar een beeld aan moet voldoen.

Maar wat is mooi eigenlijk? Mooi is vaag

Is dat strak of juist los? Kleurrijk of zwart wit?
Lief of treurig? Perfect is dat mooi? Of wordt het dan saai?
En saai is dat eigenlijk mooi? Vol en druk? of toch lekker simpel en leeg?

VERWACHTINGEN KLEUREN ONZE MENING OVER ONS EIGEN WERK.

Verwachtingen van hoe het hoort. Hoe het eruit zou moeten zien:

  • het moet er wel mooi uitzien
  • ik kan niet zonder voorbeeld een mens of een dier tekenen, dat is niet goed.
  • het moet wel lijken
  • het moet wel echt AF zijn, een strak eindresultaat.
  • het moet netjes uitgewerkt zijn
  • het hele vel moet gevuld zijn
  • knippen en plakken is niet goed
  • wat ik maak dat is te makkelijk, dan kan het niet goed zijn
  • ik moet het in 1 keer perfect op 1 vel krijgen
  • illustraties moeten lief zijn én voor kinderen anders is het geen illustratie

Maar is dat zo?

Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat we het werk van onze buurvrouw zo mooi vinden.
Ik zie mensen die prachtige losse lijnen en snelle suggestieve illustraties kunnen maken. Die vinden dan dat het strakker moet zijn in vlakken en vooral dekkend en af. “Wat ik maak dat is meer een schets!” Maar er is geen goed of fout. Mooi is een vaag begrip.

Wat helpt dan wel?

Objectieve groeistappen die jouw unieke werk nog eigener en krachtiger maken. Leren benoemen wat er werkt en wat je werk eigen maakt. Dat is wat je helpt groeien. Geen vage termen als mooi of perfect.

Probeer die verwachtingen en die oordelen over goed en fout eens los te laten.
Want die verwachtingen zorgen er juist voor dat jij jezelf belemmerd in het maken. Ze zorgen er vaak voor dat je helemaal niet begint, je niet experimenteert en niets nieuws probeert. Het blokkeert de stroom van jouw creatieve flow en je plezier in het maken!

Jouw werk komt uit jou, door jou en is van jou.

En dat is goed, want als jij lekker jezelf bent en keuzes maakt die helemaal bij jou passen dan kan je echt uniek werk gaan maken. Jouw handschrift, jouw stijl en jouw stem. Zo doe jij wat dichtbij jou ligt, wat je leuk en interessant vindt.
Onderscheid je je van anderen én kan jij je ontwikkelen tot een expert. Mooi hé hoe alles zo in elkaar valt.

Het draait om jou.

Jij mag helemaal jezelf zijn! Heerlijk toch?
Jij mag maken wat jij wil! Er is geen goed of fout. Jij bepaalt wat je wil doen, hoe het eruit mag zien en wat je vertellen wilt. Voor wie en op welke manier. WAUWIE! Wat een vrijheid.
Maar…

Jezelf zijn is tegelijkertijd juist de aller aller grootste uitdaging!

We zijn vrijwel allemaal heel goed getraind in het volgen van een voorbeeld. We leren op school allemaal naar dezelfde uitkomst toe te werken. Dat geeft houvast. Want hoe weet je anders of het goed is?

We zijn er helemaal niet zo goed in om ons op onszelf te concentreren, houvast te vinden in onszelf en te zien waar we zelf goed in zijn. We kijken naar anderen, naar buiten, naar wat er al is.

Het vraagt een verandering in je mindset

Om je te leren concentreren op jezelf. Vanuit jezelf te leren werken. Niet meer afkijken maar bij jezelf beginnen. Je eigen kwaliteiten te ontdekken, ze te zien én die te omarmen.

Het vergt aandacht om het gebrek aan houvast te overwinnen. Weer te leren genieten van het maken als je als kind deed, speels en onderzoekend. Onderduiken in je fantasiewereld en de tijd vergeten. Je voelt je onhandig, bijna alsof je terug gaat en weer opnieuw moet beginnen. Maar als je er eenmaal inzit, je weet welke stappen je daarvoor kan zetten en je los bent gekomen is die vrijheid heerlijk! Want het gaat moeiteloos en het het is zo ontzettend leuk!

Het vraagt om een verandering in je mindset.

Wil jij leren hoe je unieke illustraties kan maken die helemaal van jou zijn? Die super aantrekkelijk, uniek en krachtig zijn? Dan is de Illustratie Expeditie iets voor jou!

Laat een reactie achter