kun jij nog genieten

Kun jij nog genieten van tekenen zoals je als kind deed?

Herinner je je nog hoe heerlijk vrij je kon tekenen vroeger?

Hoe je kon onderduiken en helemaal opgaan in het maken? Mis je dat? Die onbevangenheid en speelsheid?

Vaak verlies je (een deel van) dat plezier doordat je, op een moment in je leven, te kritisch bent worden op wat je maakt. Hoe het eruit ziet. Wat anderen maken. Hoe het hoort volgens de juf/meester of wat je om je heen ziet.

Telt het eindresultaat?

Het eindresultaat is dan het enige dat telt en het moet het liefst in 1x goed. Je hebt jezelf daar de ruimte ontnomen om te spelen, te experimenteren en te onderzoeken. Spelen? Nee dat kan dan niet meer, het moet wel lijken, en voldoen aan… (vul maar in). En waarschijnlijk denk je dat nu nog steeds. Gewoon genieten van iets maken en zien wat er ontstaat, dat lukt niet.

Je wordt krampachtig en dat zie je terug in je werk

Het is niet meer vrij, het wordt houterig, die heerlijke creatieve flow vind je niet meer, je innerlijke criticus bemoeit zich overal tegenaan. Pfff. Alle plezier en vrijheid is dan weg. Weet jij nog wanneer bij jou deze kink in de kabel kwam? Misschien al vroeg op de lagere school of later in je tienerjaren?

Ik was ook de flow kwijt

Ik raakte ook op een moment in mijn leven die heerlijke flow kwijt, ik was in de 20. Het gebeurde bij mij op de kunstacademie. De verwachtingen waren zo hoog, ik ploeterde maar door tot ik uiteindelijk werk maakte waar ik 1. geen plezier in had en 2. helemaal niet van mij voelde. Ik was alleen maar bezig met wat anderen van mij verwachten en hoe dat er dan uit moest komen te zien.

Ik wilde weer vrij zijn

Vrij in het maken, weer genieten zoals ik als kind deed. Maar dat was zo moeilijk. Ik raakte mijn plezier in het maken uiteindelijk helemaal kwijt. Het duurde nog jaren voor ik de weg weer terug vond. Ik moest veel overtuigingen loslaten en anders leren om te gaan met hoe ik maakte. Ik moest weer leren spelen, onderzoeken en mijn creativiteit zijn werk laten doen i.p.v. het krampachtig te sturen.

Herken je dat?

Wil jij ook weer terug naar het plezier van maken en op speelse en eigen wijze ontdekken wat er onder jouw handen ontstaat als je meer los leert laten? Vertrouwen op het proces en gewoon weer gaan maken? Veel maken! Niet je blindstaren op 1 tekening die dan MOET lukken.

Het maakt niet uit of je al op de lagere school je plezier kwijtraakte of op de kunstacademie. Het maakt niet uit of je helemaal tot stilstand bent gekomen of niet. Ik ben speciaal cursussen gaan ontwikkelen voor iedereen die zijn creatieve flow ergens kwijt is geraakt en niets liever wil dan de draad oppakken daar waar je plezier had. Dat draadje van plezier gaan we volgen. Stap voor stap je mindset en creativiteit voeden met oefeningen, spelletjes, onderzoek en opdrachten die je creatieve vuur weer helemaal opstoken! Je leert het creatieve proces kennen, er op vertrouwen, het inzetten én helemaal doorlopen, van begin……… tot ………. eind(resultaat).

Lees hier alles over mijn cursus en opleiding

Laat een reactie achter