Illustratie creatieve ontdekkingstocht

Illustratieve Ontdekkingstocht

Cursus creatief proces & illustratie | 3 maanden

Speel en ontdek jouw unieke handschrift & werkwijze

Snak je naar inspiratie, speelsheid, eigenheid en plezier?

Heb je zin in een frisse wind door je creatieve bestaan en wil je spelenderwijs beelden/illustraties maken? Is jouw creativiteit wat roestig en stoffig geworden? Is het lastig voor je om makkelijk te beginnen? Wil je moeiteloos op nieuwe ideeën komen?

 

Of je nu een pro bent of een beginner, hier kan jij jouw creativiteit in alle vrijheid (her)ontdekken en leren hoe je kan tekenen en illustreren door te doen en niet door te denken. Door het creatieve proces te leren kennen én in te zetten.

 

Zo hoef je niet meer af te kijken bij anderen maar weet je zelf jouw bron van inspiratie blijvend aan te boren.

Tekenen schilderen moet je leren

Zin?! Dan is deze illustratieve ontdekkingstocht helemaal voor jou!

Waar draait het om?

Om jou! We stoken jouw creatieve vuur op en zwengelen je ideeëngenerator naar vol vermogen. Je leert op speelse (niet schoolse) wijze kijken, tekenen, onderzoeken, ideeën vangen en die verder verdiepen tot jouw eigen illustraties.

Wees bereid om het avontuur aan te gaan!

In de Illustratieve ontdekkingstocht geven wij geen voorbeelden, we laten je niet zien hoe wij het doen, je leert niet ons kunstje nadoen. We leren je jouw eigen schatkist op te graven en je vrij te ontwikkelen. Ons doel is om jou helemaal jezelf te laten zijn, je te laten ontdekken waar jij plezier in hebt. Wat JIJ belangrijk en leuk vindt om te maken en helemaal jezelf te zijn. Hier doet niemand hetzelfde!

Jij bent uniek en wat jij maakt is helemaal van jou.

Je leert het creatieve proces kennen én inzetten, zodat jij alles uit jouw creativiteit kan halen. In deze cursus creatief proces, tekenen & illustreren leer je niet alleen beter tekenen en illustreren. Je leert vooral lekker jouw eigen ding doen, jouw eigen handschrift ontdekken én met veel meer zelfvertrouwen werken. Nooit meer staren naar dat lege vel of niet weten wat je moet maken.

Wil jij weer genieten van tekenen en illustreren zoals je als kind deed?

Wil je meer durven en jouw eigen handschrift ontdekken? Spelen, onderzoeken, experimenteren en jouw creativiteit weer echt zijn werk laten doen? Minder denken en meer doen? Let’s go!

Roos Kalker

"Wat ik zo goed vond aan deze cursus is dat het veel ging over het creatieve proces.

Ik heb kennis gemaakt met een paar geweldige technieken. Concrete tips voor het maken van sprekende illustraties. Een heleboel ideeën om uit te werken én inzicht in het creatieve proces.

Het was positief, goed opgebouwd, afwisselende onderdelen, huiswerkopdrachten én de leestips. Een geweldig begin van mijn illustratie carrière!"

- Roos Kalker / rooskalkerillustraties -

Wat leer je?

In dit traject gaan we je de essentie en het plezier van jouw creativiteit laten (her)ontdekken. Zodat je jouw leven lang in contact blijft en kan putten uit die heerlijke bron van inspiratie, spel en onderzoek.

 

Wij geloven dat als jij weer leert spelen, je inspiratie leert volgen en ontdekt waar JIJ echt plezier aan beleeft, jouw creativiteit floreert.

 

We stoken jouw creatieve vuur hoog op en daag je uit om het avontuurlijke pad te bewandelen. Om zo met zelfvertrouwen en kennis van jouw creativiteit je vleugels uit te slaan en unieke beelden/illustraties te maken.

fiets tekenspullen illustratie reisgids tekenen schilderen utrecht
We gaan natuurlijk tekenen, maar ook collages maken, schilderen enz. We proeven van verschillende werkwijzen, ontdekken diverse technieken en nieuwe materialen. We reizen weg van de gebaande paden, om inspiratie te vinden en de vrijheid te voelen om te experimenteren.

 

In deze ontdekkingstocht nemen we je mee naar de mooiste bergbeken en duiken we samen de stroom van jouw creatieve energie in. Laat je meevoeren op deze energie en leer deze in te zetten om, steeds opnieuw, die eerste streep te zetten, je fantasie ten volle te benutten en spelenderwijs tot beelden te komen die je nooit van te voren had kunnen bedenken.

 

We maken een reis, waar je vrij en energiek van “thuiskomt”, precies; bij jezelf. Zodat je daarna weer helemaal AAN staat. Spannend? Jazeker! Maar dat is ook heel leuk. Wees niet bang hoor, wij wijzen je de weg en weten precies hoe het werkt ;-). En dat zullen we jou ook leren, zodat jij weet hoe JOUW creativiteit werkt, jij jezelf gaande kan houden en altijd de weg naar plezier en inspiratie weet te vinden. Niet eenmalig maar de rest van jouw leven.

Femke laat je vrij en stuurt je zachtjes buiten je comfortzone.
Ik leerde blij zijn met wat ik maakte. En te oefenen, oefenen, oefenen.
Zonder dwingend doel om iets moois te maken. Het werkte!

– Monique de Ruiter –

xIMG_3780-circle.jpg.pagespeed.ic.nWGFHWICWl

Hoe gaat het in zijn werk?

expeditie op laptop

De lessen

Je gaat op onderzoek uit met de 10 lessen van de Illustratieve ontdekkingstocht. De lessen vind je in de online lesomgeving, die je lekker thuis op jouw eigen tempo kan beluisteren, bekijken en maken. Met tips en ideeën, creatieve mindset oefeningen en natuurlijk uitdagende en losmakende creatieve opdrachten.

Je hebt hier minimaal 10 weken de tijd voor nodig maar je kan er prima langer over doen. Doe het vooral op jouw eigen tempo, dat komt je groei ten goede. Je hebt onbeperkt toegang tot de lessen, zo lang de Illustratieve Ontdekkingstocht bestaat.

De community

Je krijgt toegang tot de besloten onlinegroep op het speciale online platform. Hier vind je jouw eigen huiswerkmap, waarin je je opdrachten kan plaatsen.

Je ontmoet je mede ontdekkingsreizigers en deelt je ervaring met elkaar. Heel waardevol en gezellig.

Je hebt 4 maanden toegang tot de community.

illustratieexpeditie-op-laptop 2

Groepsmentorsessies

Alleen in groep januari

In de 7 groepsmentorsessies* kan je live jouw vragen over jouw groei en proces bespreken. De online sessies zijn op vrijdagochtend via ZOOM (een soort skype). Loop je vast? Weet je niet hoe verder? Zie je niet hoe je meer uit je jezelf kan halen? Meer kan proberen? No problemo! De mentor helpt je graag verder.

Hoe gaat het in zijn werk: je stelt 24 uur vooraf jouw vragen op het mentorbord, zodat zij zich goed kan voorbereiden. Je plaatst je huiswerk in jouw eigen map. Je bent live aanwezig tijdens de ZOOM sessie om met de mentor naar jouw werk te kijken en je vraag te bespreken.

*groepssessies waarin vragen besproken worden mbt je proces, groei, experiment en uitdagingen. Het zijn geen 1 op 1 werkbesprekingen. Je leert zelf (en met elkaar) reflecteren op jouw beelden/illustraties.

Extra's

Veelgestelde vragen & motivatievideo's

In deze (eerdere groepen opgenomen) video’s hoor je mijn antwoord op de meest gestelde vragen van die weken. Hierin vind je de inspiratie die je nodig hebt om te reflecteren op jouw eigen werk en hoor je mijn tips om anders te kijken naar je proces.

In deze video’s hoor je waar je de betreffende week op kan letten en wat belangrijk is om te weten om meer uit je opdrachten te halen.

laarzen-2

Wat vond je het meest waardevolle van deze illustratiecursus?

‘Inzicht in mijn eigen creatieve proces; loslaten van een gewenst (eind)resultaat en gewoon weer gaan ‘spelen’.

– Leontien –

 
‘Ik heb meer ideeën en kan makkelijker beginnen.
Meer zekerheid, vertrouwen en zin om aan de slag te gaan.’

– Eveline –

 

‘Dat niets fout is. Je weer verder kunt met eerder gemaakt werk.
Dat mijn eigen stijl helemaal OK is, dat ik daarbij moet blijven.’

– Marieke –

 

‘Manieren om jezelf te stimuleren om
door te gaan in plaats van te stoppen.’

– Susan –

 

‘Femke leert je je vrij voelen,
je werk positief benaderen en zonder oordeel maken’

– Henriëtte –

Met of zonder reisleider?

Ontdekkingstocht met reisleider - start januari 2022

In januari start de Illustratieve Ontdekkingstocht met mentorgroepsessies. In deze online groepsessies geeft de reisleider richting en verdieping aan jouw groeiproces. Je komt met alle deelnemers die dit jaar starten en met de reisleider online samen in de mentorgroepsessies.

Heb je vragen over jouw creatieve proces? Wil je graag samen met mij naar jouw werk kijken? Zien waar je kan groeien? Wat je goed past? Loop je vast en heb je daar hulp bij nodig? Wil je tips welke materialen je het beste kan gebruiken? Lukt het je niet te ontdekken wat je makkelijk afgaat? Voel je je onzeker en weet je dat niet te doorbreken? Hiervoor kan je hulp inroepen tijdens deze mentorgroepsessies.

Hoe gaat het in zijn werk?

Stel vooraf aan deze sessies jouw vraag op mijn prikbord en plaats jouw huiswerk in je map. Zo kan de reisleider zich goed voorbereiden door eerst naar jouw werk op jouw huiswerk bord te kijken en te lezen hoe het gaat. Ik nodig je uit om live in de mentorgroepsessie jouw werk, proces en vraag te bespreken. Iedereen kijkt en luistert mee, zo leren we van en met elkaar.

Kan je er niet altijd live bij zijn? De sessies worden opgenomen en in de community geplaatst zodat je hem ook op je gemak terug kan kijken.

Wanneer en waar?

Je krijgt toegang tot 7 mentorgroepsessies verspreid over 4 maanden. Ze vinden plaats op vrijdagochtend via Zoom. De mentorsessies zijn om de week.

Illustratie compas

Ontdekkingstocht zonder reisleider - start juli

Ga je in juli beginnen dan volg je de Ontdekkingstocht zonder extra begeleiding, maar mèt jouw eigen groep medereizigers. In de lessen vind je alle handvatten terug om zelfstandig jouw eigen werk en proces te analyseren.

Je deelt je werk en je proces met je medereizigers en geeft elkaar feedback.

Daarnaast krijg je toegang tot 20 video's van mentorgroepsessies en werkbesprekingen die opgenomen zijn in een eerdere groep. Hierin kan je terug horen en zien wat ik bespreek, welke vragen er zijn, welke tips ik geef en waar ik op let in de lessen. Zo kan je die weer zelf in jouw eigen proces en werk toepassen.

Informatie & inschrijven

Groepsreis zonder reisleider

start juli 2021

Illustratie cursus van 4 maanden (zonder mentor)

 • 10 online lessen
 • 5 in een eerdere groep opgenomen mentorgroepsessies
  (om terug te luisteren en kijken)
 • jouw vaste online groep om samen mee op avontuur te gaan

INVESTERING
€990 | EARLYBIRD €690*

*prijzen zijn incl 21% btw

Groepsreis met reisleider

start januari 2022

Illustratie cursus van 4 maanden met online mentorgroepsessies

 • 10 online lessen
 • jouw vaste online groep voor 4 maanden
 • 7 live online mentorgroepsessies
  (via zoom op vrijdagochtend)

INVESTERING
€1290 | EARLYBIRD €990*

*prijzen zijn incl 21% btw

De inschrijving is nu gesloten

Overweeg je om mee te doen en wil je op de hoogte gehouden worden?

Meld je dan hier aan voor de heads-uplijst. Natuurlijk volledig vrijblijvend.

Nog meer voordelen van deze heads-uplijst:

 • Je ontvangt een headsup als de inschrijving open gaat.
 • Je krijgt alle informatie om je in te schrijven tegen het extra voordelige earlybirdtarief.

Schrijf je hier in! Dank je wel voor je interesse.

Voor wie?

Deze cursus creatief proces, tekenen & illustratie is geschikt voor creatieven van alle niveaus die denken
 • Ik kan niet echt tekenen, maar ik vind het zo leuk om te doen en wil graag leren en groeien.
 • Ik kan wel tekenen maar ik wil het veel vaker doen en er veel meer van genieten.
 • Ik vind tekenen super leuk maar ik wil graag meer verdiepen mijn eigen ding doen.
 • Ik teken vaak, maar ik wil wel eens helemaal iets anders maken: los, vrij en wild!
 • Ik kan wel tekenen maar ik vind het eigenlijk best wel ENG en wil dat overwinnen.
 • Ik wil meer van mijzelf laten zien in mijn werk, maar hoe doe ik dat?

 

Minder geschikt voor jou als je denkt
 • Ik wil in een illustratiecursus heel precies na leren tekenen.
 • Ik wil een vastomlijnde opdracht zodat ik precies weet hoe ik iets kan reproduceren.
 • Ik wil me alleen bezig houden met het eindresultaat en niets leren over het proces of over mijn eigen werkwijze.

Veelgestelde vragen