Ik kan het niet

Ik kan het niet

Ik ben niet goed met kleur. Ik ben niet goed met waterverf. Ik kan geen achtergronden maken. Ik kan niet echt iets afmaken. Mijn schetsen zijn lelijk. Ik kan geen illustraties maken, alleen maar natekenen.

Altijd hoor ik dat mensen iets niet kunnen. Voor ze deelnemen aan een van mijn illustratie trajecten, als ze net begonnen zijn met een traject, halverwege het traject en aan het eind gelukkig niet meer. Meestal één van de bovenstaande uitspraken.

Maar betekent dat dan dat ze aan het eind alles kunnen? Nee, verre van. Toch hoor ik het ze niet meer zeggen. Waarom? Ik zal je uitleggen wat ik ze leer.

1. Oefenen, oefenen en van proberen kan je leren.

Ik leer ze niet 3x iets te proberen maar wel 100x. Dat het dan 98 keer mag mislukken. De 99 en 100ste keer is het leuk is als het er een beetje beter uitziet. Meestal gaat het na 30 keer proberen al een stuk beter en zien ze hoe ze groeien als ze het nóg 70x doen. Dus ook voor jou, als je iets niet kan, doe het dan eens 100x en probeer het uit.

Ben jij ergens niet goed in? Geef jezelf een groeispurt in een challenge.

OPDRACHT
Bedenk voor jezelf 1 ding waar je beter in wil worden. Doe dat 100x.
Doe het snel en experimenteer met materiaal. Het gaat hier om het groeiproces niet om dat ieder dingetje geslaagd is.

Mensen tekenen bijvoorbeeld. Teken 5 dagen lang 20 mensen op 1 A3 gebruik iedere dag een ander materiaal. Valt mee toch?

Kleur leren kennen? Teken 20 dagen lang hetzelfde onderwerp/voorwerp/voorbeeld steeds met een andere kleurenpallet. Gebruik maximaal 3 kleuren per tekening.

Snap je? Zo wordt je snel ergens beter in.

2. Het hoeft niet te lijken

Ik bouw het langzaam op als we starten met een traject. We beginnen met kliederen, dan met het tekenen van abstracte dingen, dan tekenen we voorwerpen, en daarna pas doen we een oefening met het tekenen van portretten. Ik leer ze spelletjes hoe dat makkelijk te doen. Ik roep het hoeft niet te lijken, doe het op JOUW manier. En zelfs dan is het nog lastig om het los te laten dat het niet hoeft te lijken. We zijn op zoek naar eigenheid!

3. Laat los wat je niet kan

Tot het kwartje valt, langzaam ontdekken ze hun eigen manier van werken. Hun natuurlijke handschrift en wat ze makkelijk afgaat. Dat is fijn, dan kan je namelijk dingen die je niet kan gewoon laten en je concentreren op wat je makkelijk afgaat en daar nog beter in worden. De een is veel beter in losse snelle werken maken met kroontjespen en waterverf. De ander met collage in textiel. De een tekent mensen die lijken, de ander tekent mensen als barbapappa’s. It’s all good!

Follow the yellow brick road!

Liefs Femke

Illustratie: Judith de Barbanson (Illustratie Expeditie)
Illustratie: Judith de Barbanson (Illustratie Expeditie)

Laat een reactie achter