ik had lang niet getekend. Dat maakte me onzeker

Ik had al zo lang niet getekend. Dat maakte mij super onzeker.

Wat heerlijk dat jij voelt dat creativiteit echt onderdeel is van wie jij bent. Je niets liever wilt dan genieten van het maken. Je droomt van een véél creatiever leven. Omdat je weet dat dat je gelukkig maakt en bij je past. Alleen lijkt dat zo ver weg.

Ik weet het nog goed, dat ik hetzelfde verlangen had, dezelfde vragen én dezelfde onzekerheden. Ik wilde zo graag met mijn handen werken. Schilderen, tekenen en onderduiken in een magische wereld waar alles mogelijk is. Beelden maken die echt van mij waren. Ik neem je even mee op mijn persoonlijke reis naar creatieve vrijheid, naar het ontdekken van mijn eigen stijl en stem….

Ik had al zo ontzettend lang niet getekend.

Al jaren zat ik achter een computer. Ik kon wel goed afkijken, namaken. Ik voelde me een na-aper en schaamde me daarvoor. Iets van mijzelf maken, wat helemaal uniek en eigen zou zijn? Daar had ik geen idee van. Dat maakte mij super onzeker. Maar het verlangen was enorm!

Ik had toch niet genoeg talent. Ik was veel te oud, waarom zou ik daar nu nog aan beginnen? Vroeger was ik ook niet de beste in tekenen en nu had ik al lang niet getekend. Anderen waren toch veel beter. Ik had al 2 opleidingen gevolgd, ik ging toch niet wéér naar school. 100 beren op de weg.

Gelukkig was (en ben) ik behoorlijk eigenwijs. Ik kon het echt allemaal wel zelf. Eigenlijk schaamde ik mij om hulp te vragen en zo te erkennen dat ik het moeilijk vond. Om houvast te vinden keek ik vooral hoe anderen het deden en maakte ongeveer zoiets, ik durfde niet te onderzoeken of te experimenteren.

Het moest natuurlijk wel meteen goed zijn,
anders viel ik door de mand,
dus koos ik voor veilig.

Ik overwon keer op keer de angst voor het witte vel. Het maken was vaak een worsteling, was het wel goed, voldeed het wel aan de verwachtingen? Ik was toch echt niet zo goed als die anderen. Mijn stijl ging alle kanten op waardoor ik eigenlijk nergens houvast vond. Maar… ik maakte in ieder geval weer, met mijn handen, dat was al zo’n enorme overwinning!

Ik presenteerde mijzelf als Illustrator en wist opdrachten te krijgen. Onder het motto, Fake it till you make it. Werkte voor landelijke tijdschriften, uitgeverijen van natuurboeken, voor culturele organisaties en won zelfs een wedstrijd. Wauw dat was wel echt cool. Dat ik dat voor elkaar kreeg! Alleen voelde mijn werk nog steeds niet van mij, ik deed ongeveer wat anderen deden en dat maakte mij nog steeds erg onzeker. Ik had al een hoop obstakels overwonnen maar… die ene vraag bleef onbeantwoord.

Wat was mijn stijl?
Hoe kon ik werk maken dat
helemaal van mij was?

Ik deed veel onderzoek naar creatieve processen. Las eindeloos veel boeken over kunstenaars en hun rituelen en werkwijzen. Verdiepte mij steeds meer in persoonlijke ontwikkeling en mindset.

Ik gaf toe dat ik het spannend vond om het alleen te doen en zocht een creatieve mentor. Ik leerde spelen, mijn gevoelens en persoonlijke inspiratie zien in mijn beelden. Ik leerde werken vanuit mijzelf en het creatieve proces volgen. Ik leerde inspiratie in mijzelf te vinden, mijn creatieve flow aan te zetten, mijn innerlijke criticus te herkennen en overwinnen en zo werk maken dat echt van mij is.

Ik zocht ondertussen ook hulp bij een bedrijfscoach, om meer opdrachten te vinden die bij mij zouden passen. Geheel onverwacht leerde ik juist van haar wat mijn natuurlijke talenten zijn en vandaar uit te werken, die helemaal te omarmen. Dat die het meest waardevolle zijn in mijn werk én dat ze mij super aantrekkelijk en onderscheidend maken.

Door helemaal mijzelf te zijn, te omarmen wat ik van nature goed kan en dat te laten zien, vielen de puzzelstukjes in elkaar.

Mijn zoektocht naar mijn unieke creatieve talent creëerde het vonkje voor de Illustratie Expeditie. Een unieke Illustratieopleiding waarin jij jóuw unieke handschrift, stijl en stem ontdekt.

Want ik weet hoe heerlijk het is om te maken, hoe groot het verlangen naar een creatief leven, omdat dat is wie je bent. Maar ook hoe frustrerend als je voelt dat er meer in je zit dan er nu uitkomt of het gewoon niet lukt. Bijvoorbeeld omdat je zoals ik het gevoel hebt dat je al zo lang niet getekend hebt.

Ik ben van nature goed in om jou te helpen jezelf te zijn en je creatief te ontwikkelen. Zodat jij unieke, aantrekkelijke illustraties kan maken die helemaal van jou zijn. En het creatieve leven kan creëren waar jij altijd, altijd al van droomt.

Je zal ontdekken dat jouw creatieve droomleven helemaal niet zo ver weg is.

Laat een reactie achter