niet snel tevreden over mijn werk

Ik ben niet snel tevreden over mijn werk

“Ik ben niet snel tevreden over mijn werk” zei Nelleke op mijn vraag waar ze hulp bij kon gebruiken. “Ik zie vaak allemaal punten die niet goed zijn en als ik het dan ergens geplaatst heb, dan wil ik het weer verwijderen omdat ik het niet goed genoeg vind. Wat kan ik hieraan doen? Of hoe kan ik ermee omgaan?”

Heel vervelend. Het is natuurlijk helemaal geen fijn gevoel en erg jammer om niet met trots naar je werk te kunnen kijken. Laat staan te delen.

 

 

Maar eigenlijk gebeurt het bij vrijwel iedere maker.

Heel veel creatieven voelen zich, op een of andere manier, onzeker over wat ze maken. Zeker als je iets nieuws probeert of ergens in wil groeien (en dat willen creatieven vaak voortdurend). Het is logisch dat je dan punten ziet waar verbetering uit te halen valt. Dat je niet helemaal tevreden bent.

Je bent “ER” misschien nooit en dat is ook onderdeel van het maker zijn, dat er altijd iets nieuws te ontdekken of maken is. Hoe goed je ook wordt, op ieder niveau in je makerschap zijn er verbeteringen mogelijk, heb je nieuwe wensen, dromen, doelen. Dat is ook goed, zo blijf je groeien, wordt je steeds beter en zal je geïnspireerd blijven als maker. Ieder niveau heeft zijn/haar uitdagingen. Het is goed om verbeterpunten te zien als je wil groeien.

Het vraagt dus om een verandering in je verwachtingen / mindset als het je belemmert. Het gaat niet weg, alleen een andere kijk verandert de situatie. Anders omgaan met jezelf en de feedback die je jezelf geeft.

Hoe kan je dat doen:

WIJ ZIJN ZELF ONZE SLECHTSTE CRITICI
WEES AARDIG VOOR JEZELF

We zijn vaak heel goed in benoemen wat er niet goed is en vinden het moeilijk om te benoemen wat er wel goed is of waar we goed in zijn. Zeker als we niet snel tevreden zijn.

Het maken en proberen wordt er niet makkelijker op als we onszelf voortdurend vertellen wat er niet goed is aan ons werk. Het kan zelfs gebeuren dat je alleen nog maar kan zien wat er niet goed is aan wat je maakt.

MINDSET TIP – ALS JE KRITISCH BENT OP JE WERK

Leer jezelf aan om eerst altijd te benoemen wat er goed is aan je werk. Juist als je niet snel tevreden bent.

Wat is er goed gegaan, wat is leuk, wat vind je er mooi aan, hoe was het om te maken? Waar ging het lekker? Benoem dat wat je dus nog vaker gaat doen van alles wat goed ging.

Benoem wat er minder ging, waar je minder plezier in had, op welk onderdeel je stuk liep of zelfs afhaakte én dus wat je groeifactor is. Waar kan je meer uithalen, wat wil je graag verbeteren. Bedenk een haalbare concrete oplossing voor dat doel. Voor een mooi voorbeeld ga ik even terug naar de vraag van Nelleke:

IK KAN NIET ZO GOED MENSEN TEKENEN

Nelleke vertelde ook dat ze het moeilijk vond om mensen te tekenen en dat ze vooral op dat gebied haar “tekortkomingen” zag. Prima dus om dat te benoemen, maar vervang tekortkoming dan voor groeifactor. Ik keek naar de mensen in haar tekeningen en zag dat ze een beetje stijf en voorzichtig zijn. Leuke uitdaging dus om ze levendiger en losser te krijgen.

OEFENING OM LEVENDIGER MENSEN TE LEREN TEKENEN

Wanneer: iedere week
Tijdslimiet: 3x 30 minuten met kookwekker erbij
Hoe: kies een voorbeeldfoto uit met een mooie houding en wissel per 3 sessies
Hoeveel: Schets 10 mensfiguren op een groot vel (snel dus)
Materiaal: Met houtskool.
Doel: Levendig is beter dan perfect.

Dat zijn 90 schetsen in een week en 360 mensen in de maand.
Dan ben je echt veel beter geworden in mensen tekenen en kan je met trots je werk weer laten zien. Op naar de volgende uitdaging.

Veel plezier ☺

P.S. Wil jij niet langer afkijken bij anderen, maar zelf jouw bron van inspiratie blijvend aanboren? Je creativiteit (her)ontdekken en leren hoe je kan tekenen en illustreren door te doen en niet door te denken? Ontdek hier hoe ik je kan helpen.

 

 

2 reacties

  1. Marijke op januari 24, 2022 om 2:30 pm

    Bedankt, voor de mooie en concrete tip!

    • femke op januari 25, 2022 om 3:51 pm

      Super fijn dat we je hiermee kunnen inspireren Marijke 🙂

Laat een reactie achter