niet goed genoeg

“Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn veel beter”

Ik ga je nu een rare vraag stellen. Denk jij ook vaak “ik ben niet goed genoeg in tekenen (of illustreren), anderen zijn veel beter”?

Bekijk hier de video of lees het blog.

Deze week in de VRAAG & ANTWOORD sessie in de community van de Illustratie Expeditie kreeg ik een vraag van één van mijn studenten.

Ze deed ooit toelating aan een kunstacademie, maar werd afgewezen, ze was niet goed genoeg. Die afwijzing zorgde voor de rest van haar tekenende bestaan voortdurend voor twijfel. Later in haar leven waagde ze nog een poging aan een andere creatieve opleiding, maar ze stopte ermee omdat ze er zich niet thuis voelde. Nu is ze kleuterjuf, maar het verlangen naar een creatief leven bleef. Daarom schreef ze zich in voor de Illustratie Expeditie.

Haar vraag in de community was:

“De expeditie gaat met horten en stoten en af en toe een beetje flow. Ik merk dat ik vaak tegen mijn tekortkomingen aanloop en de daarbij behorende twijfels: Kan ik dat wel tekenen, ben ik goed genoeg, ik kan niet uit mijn hoofd tekenen, ik mag niet natekenen. Wat ik lastig vind is om bij mezelf te blijven en me niet te spiegelen aan anderen (die zijn veel beter dan ik). Wil je even met mij meekijken?”

Ik keek mee – nam een video op waarin ik haar werk en proces besprak.
Ik deelde mijn ervaring en wat ik zag gebeuren in haar proces. Waar ik zag dat ze “haperde” en waar ze plezier verloor. Dat was vooral als het netjes moest. Dan ging ze pielen en klein werken. Ik gaf haar tips hoe ze dichterbij zichzelf kon blijven én die interne kritiek: IK BEN NIET GOED GENOEG, ANDEREN ZIJN VEEL BETER, stapje voor stapje kon ombuigen naar iets positiefs, naar een ondersteunende mindset.

Ik deelde de video en ze vond het geweldig dat ze voor zichzelf de ruimte had genomen om die vraag te stellen.

Ze liet mij het volgende weten:

“Wat een kadootje deze video, en dat op mijn verjaardag! Ik vond het al spannend om deze ruimte in te nemen en toen ik zag dat het alleen over mijn werk ging helemaal. Ik ben heel blij dat ik het toch heb gedaan! Die negatieve overtuiging moet nodig aangepakt worden, dank je voor de tips daarvoor. Ik ga er zeker verder mee aan de slag! Ik vond het heel fijn om van je terug te krijgen wanneer je ziet dat ik plezier heb gehad en ook wanneer juist niet. Het snelle werken vind ik inderdaad fijn, ook als het klein en ‘gelijkend’ moet zijn. Als ik te lang doorga wordt het vies of dood geschilderd. Dat mag ik dus loslaten, dan maar niet helemaal af. Ik houd daar bij andere makers ook van, als het niet helemaal ‘perfect’ is. Leuk dat je zei dat deze expeditie een dappere reis is. Nu voel ik me niet meer bang, maar dapper! Dank je wel! Ik ga lekker veel plezier maken.”

Wil jij ook van die interne kritiek af en met meer vrijheid en zelfvertrouwen werken?

TIP 1: DOE WAT JE MAKKELIJK AFGAAT.

Als je focust op waar jij goed in bent, waar jij plezier in hebt, is het maken zoveel makkelijker en ontstaat de ruimte om echt te gaan groeien. Je hoeft niet te worden als een ander. Je moet gewoon helemaal jezelf zijn en ontwikkelen waar jij van nature op je best bent. Leg al je werk eens op de grond en kijk waar jij ECHT PLEZIER had en waar niet.

TIP 2: SCHRIJF OP WAT DIE INTERNE PAPEGAAI UITKRAAMT ALS JE GAAT TEKENEN.

Als je leert zien welke “interne kritiek” je blokkeert in het maken en die zinnen eens opschrijft kun je leren ze stap voor stap te ontkrachten.
Er is niets gevaarlijks aan tekenen! 🙂

TIP 3: HERONTDEK JE CREATIVITEIT

Wil jij graag creatief groeien? Snak je naar inspiratie, speelsheid, eigenheid en plezier? Of je nu een pro bent of een beginner, ontdek hoe jij jouw creativiteit in alle vrijheid kunt (her)ontdekken en leren hoe je kan tekenen en illustreren door te doen en niet door te denken.

Hier lees je er alles over.

Illustratie & foto van LENA ADDINK die in 2019 de Illustratie Expeditie volgde (zij is niet de student in dit verhaal). Ze maakte met het logo van de Illustratie Expeditie een “zelfportret” met daaromheen alle meningen van anderen uit de mondjes.)

4 reacties

 1. Aline op april 21, 2020 om 8:02 am

  Hoi Femke,
  Goed om te horen. Je cursus lijkt me heel leuk dus wie weet ooit. Ik volg nu een online cursus Surface Pattern Design. Ik heb daar veel plezier in maar vind het ook heel moeilijk mijn stijl te vinden.
  Ik heb altijd getekend, ben in de 3e van de kunstacademie gestopt, eigen keuze. Ik volgde toen ook (mode) illustratie. Illustrator worden was mijn doel (kinderboeken, mode). Een baan bij de Tina lijkt me fantastisch. Inmiddels bijna 30 jaar geleden. Wat ik vooral graag en makkelijk teken zijn poppetjes, meisjes. Met verschillende kleren, haardrachten etc. Mijn favoriete vak was modeltekenen. Daarin zit mijn flow. En verder doodles. Maar wie zit daar nu op te wachten? Jonge dochters van vriendinnen vinden de snelle poppetjes geweldig maar verder weet ik niet wat ik er mee moet dus probeer ik ook van alles anders. Ook dat vind ik leuk en ik leer veel maar twijfel ook veel … Ik ben nu docent Engels en geef twee dagen les. En probeer op de andere dagen eindelijk (pas echt sinds anderhalf jaar) mijn creatieve kant weer op te pakken. Ben nog wel wat zoekende. Deed een half jaar terug een heerlijke cursus handmatig dessin ontwerpen. Heb net een iPad met Apple pen gekocht. Heb genoeg materiaal in huis. Ik ga doorzetten! Maar de weg is nog onzeker.
  Groeten,
  Aline

  • femke op mei 6, 2020 om 7:55 am

   Hallo Eline,
   Bedankt voor je reactie, fijn om te lezen dat je jouw creatieve kant weer hebt herontdekt. Wat zou het mooi zijn als je mee gaat doen met de Illustratie Expeditie, daarin ontdek je jouw unieke handschrift, stijl en stem. Heb jij “jouw illustratie Reisgids” al gratis gedownload op deze website? Het helpt je op weg in 10 stappen naar unieke illustraties. Veel plezier met het herontdekken van illustreren. Liefs team Femke.

 2. Rosalie Kibbeling op mei 27, 2020 om 2:44 pm

  Hallo Femke,
  Ik ben nu met terug werkende kracht je blogs aan het kijken. Wat fijn dat je er videos van hebt gemaakt!
  Tjonge wat herken ik veel van de obstakels die je omschrijft in je verschillende blogs en ben dus echt niet de enige. Dat is ook al fijn om te weten 😉
  Wat mij heel erg aanspreekt in deze blog is dat je zegt ‘ je mag beter worden in wat je al goed af gaat/ligt’.
  Ik ben heel erg aan het zoeken naar wat ik leuk vind om te doen en wat mijn ‘stijl’ is. Daarbij is deze quote wel een belangrijke om te onthouden. Ik vindt het onderzoeken wel goed maar ik moet zorg dat ik ook blijf doen wat dicht bij mij ligt.
  a.s. vrijdag heb je een livestream op instagram, daar kan ik helaas niet bij zijn hopelijk lukt het wel een andere keer.
  Bedankt voor je inzichten!

  • femke op mei 28, 2020 om 7:58 am

   Hallo Rosalie,

   Bedankt voor je reactie, wat fijn dat je mijn blogs leest en het je aanspreekt.Wat jammer dat je er vrijdag niet bij kan zijn. Hij komt daarna online dus dan kan je het terugkijken. Volgende week gaan we ook LIVE. Wellicht lukt het je dan wel. Heb jij “jouw illustratie Reisgids” al gratis gedownload op deze website? Het helpt je op weg in 10 stappen naar unieke illustraties. Veel plezier met het vinden van jouw unieke stijl. Liefs team Femke.

Laat een reactie achter