Ik ben mijn ergste criticus Marieke Priem

Ik ben mijn ergste criticus

Marieke had al veel ervaring voordat ze met de Illustratie Expeditie begon. Maar toch bleven er vragen openstaan, waar ze antwoorden op zocht. Ze vertelt hieronder zelf hoe ze de Illustratie Expeditie ervaren heeft en waarom ze nu beter weet hoe het creatieve proces voor haar werkt.

Ik had al een opleiding tot tekenjuf gedaan, les gegeven en veel illustratiewerk gedaan bij een vaste werkgever. Voor mezelf beginnen (2011) was een sprong in het diepe maar ook een logische stap…. dacht ik. Ik kwam mezelf na een aantal jaar behoorlijk tegen.

Mijn verlangen om mijn eigen bedrijfje een positieve boost te geven was groot. 

Zou ik kunnen leren om nog meer mijn eigen stem te ontdekken en om een betere ondernemer te worden. Zou ik kunnen leren om tot nog betere oplossingen te komen. Om zelf te  shiften en te beoordelen wanneer een tekening klaar is voor een product. Zou ik aan het einde weten voor welke producten mijn tekenwerk het meest geschikt is en wie ik kan helpen met mijn tekenwerk. Zou ik er achter kunnen komen waar mijn plezier ligt en mijn kracht. Wanneer zou ik zonder schroom  mijn werk aan de wereld durven laten zien. Het is geen vanzelfsprekendheid voor mij.

Marieke Priem

Het begin van de expeditie was voor mij een feest….

Experimenteren en van daaruit kijken welke richting er ontstaat. les nummer 1, opnieuw de pret ervaren van ‘lelijke’ spontane dingen maken. Het geeft me lucht en vrijheid, bovendien is het altijd ergens goed voor.

De opdrachten daarna gaven een brede richting aan, soms leverde dat frustratie op maar meestal enthousiasme. Kiezen vind ik bijvoorbeeld lastig, ik heb een brede interesse en er is niet veel dat ik niet teken. Een keuze maken in stijl, kleur en eenheid, geeft duidelijkheid aan de kijker dat was een eye opener. De les van de innerlijke criticus was een eerlijke en duidelijke, ik ben mijn ergste criticus. Die wetenschap en dat er ook een positieve tegenhanger is, helpt me om milder te zijn naar mijn werk en mezelf.

Het oefenen en experimenteren heeft echt geholpen

Door het oefenen, experimenteren en het leren kijken naar mijn werk zie ik dat het werk meer consistent is geworden. Er zit een duidelijker lijn in. 

Ik weet beter hoe het proces werkt en waar ik naar toe wil. Nog steeds heb ik wel momenten dat ik vastzit voor mijn gevoel dan weet ik dat ik te kritisch ben en terug moet naar de pret en van daaruit het proces in. De zoomsessies werken verhelderend en als je vragen durft te stellen krijg je weer verhelderende nieuwe inzichten in je proces en je werk.

Wanneer je een eigen creatief bedrijf begint dan kan deze cursus een geweldig startpunt zijn. Het contact met andere reisgenoten is nuttig en je bouwt gelijk aan een creatief netwerk. 

Marieke Priem
www.instagram.com/illustrada

Laat een reactie achter