Femke Veltkamp eindpresentatie Illustratie Expeditie 2018
Foto: eindpresentatie eerste Illustratie Expeditie in 2018

Het ondernemerschap & persoonlijke ontwikkeling

Waarom ik stopte, deel 2

Ik neem je nog een keer mee terug in de tijd. Om afscheid te nemen van mijn bedrijf in deze vorm en jou te inspireren om ook ALTIJD jouw dromen te volgen. Ik vertel je graag meer over mijn uitdagingen en successen als creatief ondernemer.

Het was 18 mei 2016

Ik was net moeder geworden, ik had ineens de verantwoordelijkheid voor een gezin. Daarmee groeide de urgentie om van mijn niet zo florerende ‘bedrijfje’ een variant te maken die meer geld opleverde. Ik vond 4 dagen werken voor minder dan minimumloon zonder pensioen of vakantiegeld gewoon echt niet leuk meer. Het maakte mij intens verdrietig dat ik zo moest vechten voor mijn waarde, het maakte mij onzeker, mijn zelfbeeld was laag. Ik vond mijzelf ergens wel meer waard dan dat, maar ik kende niemand die het ECHT anders deed. Veel makers om mij heen waren aan het klagen over slecht betaalde klussen maar iedereen bleef ze maar doen. Ik klaagde ook, maar dacht ondertussen, dit moet toch anders kunnen. Ik had alleen echt geen enkele kennis van ondernemen, ik vond marketing vies en had van huis uit een wankele relatie met geld.

Ik volgde een paar weken daarvoor een leuke workshop van een lokale ondernemerscoach en startte bij haar een traject. Ik moest in de eerste sessie invullen wat ik wilde verdienen. Met moeite kon ik opschrijven dat ik heel graag €1200 per maand wilde verdienen. Ik weet nog zo goed dat ik echt niet verder kon denken dan dat. Ik vond het echt al een MEGA uitdaging om op jaarbasis dan €15000 te moeten verdienen. Ik had geen idee hoe ik dat moest doen! Ik durfde niet groter te denken dan dat want ik wist echt niet dat er meer mogelijk was. Als je geen geloof hebt dat het echt anders kan, hoe weet je dan waar je naartoe werkt? Daardoor draaide ik 4 sessies om de hete brei heen, bleef in dezelfde oude dingen hangen die ik kende maar niet leuk meer vond en slecht betaalden. Loslaten deel 1. De laatste sessie vertelde ik over mijn idee over de illustratieve ontdekkingstocht (lees daar alles over in mijn vorige mail) in 1,5uur tijd hebben we samen het hele plan uitgewerkt, hoe ik het kon aanbieden, echt verbinding kon maken met de vrouwen in mijn contactenlijst. Ik had het in 1 week uitverkocht en de volgende ook.

Het smaakte naar meer, ik kon ondernemen gewoon leren en er beter in worden! Het zou mij de vrijheid geven om te doen wat ik leuk vond, te groeien en te leren en ECHT te kunnen leven van mijn ideeën, mijn kennis en mijn creativiteit. Ik liet alle opdrachtgevers waar ik voor werkte los. In die constructie voelde ik mij nog steeds beperkt en afhankelijk.

Ik schreef mij in bij een nieuwe coach, bij Ninke van der Leck, zij zette op dat moment een miljoen om met 1 online programma. Hoe dan?! Ik kocht die online ondernemerstraining, en daar ging echt een wereld voor mij open. Ik mocht gaan ondernemen volgens mijn regels!! ECHT?! Mijn talent, mijn missie, mijn visie. Waar ging mijn hart sneller van kloppen? Wat gaat je makkelijk af? Wat is je natuurlijke talent? Waar ben jij anders? en ik mocht DAAR mijn bedrijf op bouwen?!?! WAAAT! Het was een bevrijding. Zij daagde mij uit (in haar online programma hé, ik heb die vrouw niet 1x gesproken of een vraag kunnen stellen) om voor mijn waarde en talent te gaan staan. Om te kiezen met wie ik het liefst wilde werken. Hoe ik mij kon verbinden met mijn lievelingsklanten (door mijzelf te zijn). En mijn waarde kon verhogen: door meer waarde te bieden 🙂 spannend maar ook echt de deur naar meer inkomsten, waardering en vrijheid.

Femke veltkamp studenten jaarprogramma

Ik maakte van het korte programma eerst een jaarprogramma: de Illustratie Expeditie. Zo kon ik met 12 studenten een inkomen voor een jaar veilig stellen, niet meer iedere maand op zoek naar vele nieuwe klanten. En daarnaast kon ik mijn studenten echt helpen met het behalen van resultaat omdat je nu eenmaal meer kan leren in een langer traject. Win-Win!

Ik begon langzaam te experimenteren met een mix van online en offline lessen. Ik bouwde een online platform en begon met 2 freelance teamleden. Wauw dat werkte zo goed. Want ik kreeg veel meer diepgang omdat ik vaker kort kon inchecken en ze nog beter kon begeleiden in hun proces. Terwijl ze meer zelf deden, en dus sneller groeiden, thuis zonder dat ik met potloden en papier hoefde rond te rennen! Win win!

Het was voor mij persoonlijk een enorme intense tijd, ik verkeerde soms iets te vaak buiten mijn comfort zone, ik vond het allemaal zo spannend. Want wie was IK nou om dit te doen? Ik zou toch zo door de mand vallen als fake, een fraudeur, nep. Ik moest voortdurend het negatieve zelfbeeld dat ik van mijzelf had gecreëerd herzien. Dat triggerde allemaal oude pijn, angst, overlevingsmechanismen en oordelen over mijzelf. Ik moest echt in de spiegel kijken en mijzelf aan, uit dat oude zelfbeeld van de waardeloze, domme en angstige Femke.

Femke Veltkamp groep ondernemers
Foto: heerlijk onderdeel zijn van een groep gelijkgestemde ondernemers

Mijzelf laten coachen in het ondernemerschap veranderde mijn hele perspectief op wat er voor mij mogelijk is. Waar ik toe in staat ben als ik in mijzelf geloof, als ik hulp vraag van mensen die verder zijn dan ik. Vooral doen wat ik NU het liefste wil doen én wat mij makkelijk afgaat. En het aller belangrijkste: als ik mijn eigen angsten en oordelen in de ogen kijk, zodat schaamte, onzekerheid en waardeloosheid kan transformeren in zelfvertrouwen, eigenwaarde en trots.

Inmiddels is mijn bedrijf uitgegroeid tot een onderneming met 6 freelance teamleden en een omzet die daarbij past. Het past alleen niet meer bij mij, het groeit niet meer met mij mee. Ik wil weer licht kunnen reizen, om iets heel nieuws op te kunnen bouwen. Ik wil diepgaand 1-op-1 contact met mijn klanten. Het niet meer alleen hebben over creatieve ontwikkeling maar ALLE facetten van een succesvol en vrij creatief leven mee te nemen. Het makerschap, ondernemerschap en de interne reis van persoonlijke ontwikkeling; om zo de weg vrij te maken voor succesvol en waardevol, authentiek ondernemerschap.

Liefs, Femke


Stay tuned voor deel 3 van mijn afscheidsverhaal, de reis en transformatie die ik afgelopen jaar heb gemaakt en die de springplank vormde voor mijn nieuwe avonturen!

Laat een reactie achter