olifant_werk_pien

Heb ik genoeg talent? Ben ik niet te oud? Ben ik wel hip genoeg?

Heb ik wel genoeg talent?

Dat is dé vraag die ik het meest hoor van mensen die bij mij aankloppen. Maar wat is dat eigenlijk, talent? Wat houdt die vraag in? Wat me verwonderde is dat het een soort “voorgeprogrammeerde” vraag is als we het over creatieve dromen hebben. Blijkbaar gaan we er allemaal vanuit dat talent essentieel is om onze creatieve dromen te mogen volgen. Als iemand boekhouder wil worden dan stelt niemand die vraag. Alleen bij creativiteit (en sport) komt die vraag om de hoek. Alsof talent een soort magisch sterrenstof is dat maar aan enkelen wordt uitgedeeld en als je dát niet bezit dan kan je het wel vergeten. Ik ging op onderzoek uit…

Femke Veltkamp illustratie reisgids tekenen schilderen

Wat is talent eigenlijk?

Talent is iets wat je makkelijk afgaat, iets waar je plezier in hebt én waarbij je de tijd makkelijk vergeet als je ermee bezig bent. Talent is dus eigenlijk iets wat van nature goed bij je past. Als jij dus weet dat jij plezier hebt in tekenen, dat je daar makkelijk de tijd vergeet en het je makkelijk afgaat (of vroeger makkelijk afging, voor alle interne stemmetjes zich ertegenaan gingen bemoeien) dan heb je talent. Als je je talenten verder ontwikkelt dan kan je daar met meer gemak en plezier groeien, want het gaat je makkelijk af. Je kan het geduld opbrengen om te leren en te proberen, omdat je het leuk vindt.

Als je wilt tekenen en illustreren is het dus vooral belangrijk dat je het leuk vindt. Dat je echt blij wordt van het maken zelf. Als je enthousiast bent, zin hebt om dingen te proberen en vooral veel gaat DOEN, wordt je vanzelf beter. Maar talent is maar 1 stukje van de puzzel naar het verwezenlijken van jouw creatieve dromen.

 

 

Wat is jouw uitdaging?

Je kan heel getalenteerd zijn, maar geen doorzettingsvermogen hebben of erg onzeker zijn. Je kan heel creatief zijn maar geen vaardigheden in het toepassen van die creativiteit. Je kan veel ideeën hebben maar niet weten hoe je moet kiezen. Je kan misschien super goed namaken maar geen idee hebben hoe je je eigen ding doet. Misschien ben je technisch minder sterk, maar ben je wel heel inventief en heb je veel lef?

Experimenteren, technische vaardigheden verdiepen, kiezen, maken maken maken, jouw eigen stijl vinden, het aan de wereld tonen, angsten overwinnen, perfectionisme de deur wijzen, leren reflecteren, jouw eigen stem laten horen, een plan maken, erbij blijven, lef hebben, doorzetten, DOEN en doorzetten. Het zijn allemaal stukjes van de puzzel die je helpen jouw creatieve dromen werkelijkheid maken.

Het begint met kiezen voor een creatiever leven.

Een commitment maken aan jouw creativiteit. En dan veel maken, veel shit maken en dan wat hits. Plezier hebben en dichtbij jezelf blijven. Jezelf vaardigheden en een creatieve mindset aanleren die jouw helpen van DROMEN naar DOEN te gaan.

 

Talent is 1 stukje van de hele puzzel. Een hele belangrijke want het betekent dat je het echt leuk vind en het goed bij je past. Een heel goed uitgangspunt, DOEN en doorzetten maakt uiteindelijk het verschil. Niet talent, niet technische skills, niet de duurste doos verf, niet zeeën van tijd, niet de juiste gympen of jong en hip zijn. Kiezen en DOEN!

 

Ben jij er echt aan toe om te gaan DOEN?

En bereid om het avontuur aan te gaan?

Ontdek hoe wij jouw creatieve vuur opstoken en je ideeëngenerator naar vol vermogen aanzwengelen.

2 reacties

  1. Sacha Sluijter op februari 26, 2019 om 8:44 pm

    Ha Femke, wat je schrijft herken ik helemaal ;-). Leuk die vergelijking met een boekhouder. En inderdaad het helpt mij als ik weer een avond gewoon lekker heb zitten DOEN!

  2. ilona op juni 11, 2019 om 7:35 am

    oh Femke,
    Wat doet het mij goed om dit te lezen!!! Het geeft me heel veel vertrouwen. Ik was hier eigenlijk al een tijdje naar op zoek. naar deze woorden en deze benadering. Super bedankt ik ga 4 sept beginnen met de opleiding kunstzinnig en dynamisch coachen maar ik ga je volgen en wie weet kom ik ooit bij je in de leer. Na aanleiding van je e-book weet ik wat mijn droom is over 5 jaar!. En dat is een goeie droom. En na dit stukje te hebben gelezen komt het goed. Dank je

Laat een reactie achter