een creatief leven is toch onmogelijk

Een creatief leven, dat is toch onmogelijk?

een creatief leven dat is toch onmogelijk, daar kan je toch geen geld mee verdienen.

Deze uitspraak hoor ik in bijna ieder gesprek die ik heb met creatieven, die al jaren dromen van een creatiever bestaan.

 

Ik vraag dan altijd:

WIE VERTELDE JOU DAT EEN CREATIEF LEVEN ONMOGELIJK IS?

Meestal zijn het onze ouders, die bang zijn, die veiligheid voor hun kinderen willen.
Van jongs af aan wordt het ons ingeprent. Een creatief leven dat is geen goede keuze. Een creatief leven, dat is echt onmogelijk. Een creatief leven daar kan je toch geen geld mee verdienen. Creativiteit dat is een hobby, daar kan je geen bestaan mee opbouwen. En ga zo maar door.

Omdat het ons vaak al zo jong verteld is, denken we er in ons verdere leven niet meer over na. Het is een automatische gedachte, een feit. Een creatief bestaan, dat is gevaarlijk. Dat moet je niet doen, slecht idee. Kies maar een veilig beroep.

Ik had gelukkig een moeder die mij meenam naar een creatieve opleiding, die het aanmoedigde. Het gevaar van een creatief bestaan is mij niet met de paplepel ingegoten en daarmee is mijn overtuiging anders. Mijn mindset is anders.

een creatief leven is toch onmogelijk

 

JE MINDSET IS JE BEPERKING

Begin je met de mindset: DIT WORDT NIETS, ontneem je jezelf bij voorbaat de kans van slagen.

Als je er niet in gelooft, of het misschien zelfs wel eng en gevaarlijk vindt? Hoe groot is dan de kans dat je überhaupt begint? Of dat je doorzet bij kleine tegenslagen? Of iets afmaakt? Of het grootser aanpakt?

TIP: HOE KAN JE MEER RUIMTE MAKEN VOOR EEN CREATIEF LEVEN?
Onderzoek je overtuigingen over creativiteit

STEL JEZELF DEZE VRAGEN:

 • Wie vertelde jou dat een creatief leven onmogelijk is?
 • Waarom vertelden ze je dat?
 • Wil jij dat ook geloven?
 • Geloof je dat ook echt?
 • Wat zou jij jezelf liever vertellen, dat je wel gelooft?

En? Hoe voelt dat?

Ik ben benieuwd naar je inzichten én of het je helpt om op deze manier naar jouw creatieve mindset te kijken.

Ik heb de overtuiging dat er zo veel mogelijkheden zijn voor creatieven om een creatief bestaan op te bouwen. Maar je ontzegt jezelf de kans bij voorbaat, door je mindset.

Wil je creatief groeien? Begin dan bij je mindset. Je gedachten bepalen je gevoel, je gevoel heeft invloed op wat je doet, en wat je doet natuurlijk weer op het resultaat.

LAAT JE REACTIE HIERONDER ACHTER

Wil jij dat jouw creativiteit floreert? Dat je weer echt plezier beleeft aan creatief bezig zijn? Ik geloof dat dit kan als jij weer leert spelen en je inspiratie leert volgen. Ontdek hier hoe ik je daarmee kan helpen.

verander je mindset

6 antwoorden
 1. Denise
  Denise zegt:

  Precies dit. Alleen maar herkenning. Ik wilde naar de kunstacademie, er werd letterlijk aan mij gevraagd: “wie verdient er nou geld met kunstenaar zijn?” Ik ben niet meer gegaan… Ondertussen word ik dit jaar 50 en ben ik via omwegen wel in een creatief beroep terecht gekomen: grafisch (web) design. Tekenen, wat ik altijd zo graag deed heb ik echter jaren niet meer gedaan, tot vier jaar geleden; toen ben ik weer tekenlessen gaan nemen 🙂
  Nu kriebelt het weer. Ik merk dat mijn ouders’ overtuiging ook mijn overtuiging/mindset is geworden.
  Ik ga er aan werken!

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hallo Denise,
   Bedankt voor je reactie, wat mooi dat je wel in een fijn creatief beroep terecht bent gekomen. En hoe mooi zou het zijn om alsnog het illustreren weer op te pakken. Heb jij “jouw illustratie Reisgids” al gratis gedownload op deze website? Het helpt je op weg in 10 stappen naar unieke illustraties. Veel plezier met het herontdekken van illustreren. Liefs team Femke.

   Beantwoorden
 2. Inge
  Inge zegt:

  Dit is zo herkenbaar! Ik worstel er iedere dag mee en durf de keuze voor een creatief leven niet echt te maken. Ik ga weer de illustratie gids downloaden, misschien durf ik de stap nu wel te maken. Of in ieder geval een begin te maken in plaats van te twijfelen.

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hallo Inge,
   Bedankt voor je reactie en wat fijn dat het je inspireert om toch weer te beginnen. We hopen van harte dat de reisgids jou veel inspiratie en tips geeft om toch te kiezen voor een creatief leven en je dromen waar te maken. Mocht je geïnteresseerd zijn in de Illustratie Expeditie, we starten begin oktober weer. Liefs team femke

   Beantwoorden
 3. Brigitte
  Brigitte zegt:

  Dit is zo juist. Ik vind dat creativiteit te weinig maatschappelijk draagvlak heeft. Het is toch maar een “hobby..” en deze mening wordt door heel veel mensen gedragen. Ik voel me beschouwd als een alien, moet me verantwoorden bij de arbeidsconsulent waarom mijn loopbaan niet rechttoe rechtaan is. Je dient best niet vermelden op jouw cv dat je creatief bent, want dan ben je onbetrouwbaar ofzo. Ofwel ben je een rasechte kunstenaar, die ergens op zijn zolderkamer, in afzondering, het ene kunstwerk na het andere produceert en daar een inkomen mee genereert. Terwijl creativiteit evengoed WERK-en is. Klinkt best negatief wat ik hier schrijf, maar dit is voor mij de realiteit. Dus Femke, jouw berichten zijn soms een verademing!

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Brigitte, bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat het je inspireert. Wees vooral jezelf en ga voor je droombaan. Liefs team Femke.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *