een creatief leven is toch onmogelijk

Een creatief leven, dat is toch onmogelijk?

een creatief leven dat is toch onmogelijk, daar kan je toch geen geld mee verdienen.

Deze uitspraak hoor ik in bijna ieder gesprek die ik heb met creatieven, die al jaren dromen van een creatiever bestaan.

 

Ik vraag dan altijd:

WIE VERTELDE JOU DAT EEN CREATIEF LEVEN ONMOGELIJK IS?

Meestal zijn het onze ouders, die bang zijn, die veiligheid voor hun kinderen willen.
Van jongs af aan wordt het ons ingeprent. Een creatief leven dat is geen goede keuze. Een creatief leven, dat is echt onmogelijk. Een creatief leven daar kan je toch geen geld mee verdienen. Creativiteit dat is een hobby, daar kan je geen bestaan mee opbouwen. En ga zo maar door.

Omdat het ons vaak al zo jong verteld is, denken we er in ons verdere leven niet meer over na. Het is een automatische gedachte, een feit. Een creatief bestaan, dat is gevaarlijk. Dat moet je niet doen, slecht idee. Kies maar een veilig beroep.

Ik had gelukkig een moeder die mij meenam naar een creatieve opleiding, die het aanmoedigde. Het gevaar van een creatief bestaan is mij niet met de paplepel ingegoten en daarmee is mijn overtuiging anders. Mijn mindset is anders.

JE MINDSET IS JE BEPERKING

Begin je met de mindset: DIT WORDT NIETS, ontneem je jezelf bij voorbaat de kans van slagen.

Als je er niet in gelooft, of het misschien zelfs wel eng en gevaarlijk vindt? Hoe groot is dan de kans dat je überhaupt begint? Of dat je doorzet bij kleine tegenslagen? Of iets afmaakt? Of het grootser aanpakt?

TIP: HOE KAN JE MEER RUIMTE MAKEN VOOR EEN CREATIEF LEVEN?
Onderzoek je overtuigingen over creativiteit

STEL JEZELF DEZE VRAGEN:

 • Wie vertelde jou dat een creatief leven onmogelijk is?
 • Waarom vertelden ze je dat?
 • Wil jij dat ook geloven?
 • Geloof je dat ook echt?
 • Wat zou jij jezelf liever vertellen, dat je wel gelooft?

En? Hoe voelt dat?

Ik ben benieuwd naar je inzichten én of het je helpt om op deze manier naar jouw creatieve mindset te kijken.

Ik heb de overtuiging dat er zo veel mogelijkheden zijn voor creatieven om een creatief bestaan op te bouwen. Maar je ontzegt jezelf de kans bij voorbaat, door je mindset.

Wil je creatief groeien? Begin dan bij je mindset. Je gedachten bepalen je gevoel, je gevoel heeft invloed op wat je doet, en wat je doet natuurlijk weer op het resultaat.

LAAT JE REACTIE HIERONDER ACHTER

Wil jij dat jouw creativiteit floreert? Dat je weer echt plezier beleeft aan creatief bezig zijn? Ik geloof dat dit kan als jij weer leert spelen en je inspiratie leert volgen. Ontdek hier hoe ik je daarmee kan helpen.

verander je mindset

15 reacties

 1. Denise op mei 5, 2020 om 5:51 am

  Precies dit. Alleen maar herkenning. Ik wilde naar de kunstacademie, er werd letterlijk aan mij gevraagd: “wie verdient er nou geld met kunstenaar zijn?” Ik ben niet meer gegaan… Ondertussen word ik dit jaar 50 en ben ik via omwegen wel in een creatief beroep terecht gekomen: grafisch (web) design. Tekenen, wat ik altijd zo graag deed heb ik echter jaren niet meer gedaan, tot vier jaar geleden; toen ben ik weer tekenlessen gaan nemen 🙂
  Nu kriebelt het weer. Ik merk dat mijn ouders’ overtuiging ook mijn overtuiging/mindset is geworden.
  Ik ga er aan werken!

  • femke op mei 6, 2020 om 7:50 am

   Hallo Denise,
   Bedankt voor je reactie, wat mooi dat je wel in een fijn creatief beroep terecht bent gekomen. En hoe mooi zou het zijn om alsnog het illustreren weer op te pakken. Heb jij “jouw illustratie Reisgids” al gratis gedownload op deze website? Het helpt je op weg in 10 stappen naar unieke illustraties. Veel plezier met het herontdekken van illustreren. Liefs team Femke.

 2. Inge op mei 8, 2020 om 10:21 am

  Dit is zo herkenbaar! Ik worstel er iedere dag mee en durf de keuze voor een creatief leven niet echt te maken. Ik ga weer de illustratie gids downloaden, misschien durf ik de stap nu wel te maken. Of in ieder geval een begin te maken in plaats van te twijfelen.

  • femke op mei 8, 2020 om 11:23 am

   Hallo Inge,
   Bedankt voor je reactie en wat fijn dat het je inspireert om toch weer te beginnen. We hopen van harte dat de reisgids jou veel inspiratie en tips geeft om toch te kiezen voor een creatief leven en je dromen waar te maken. Mocht je geïnteresseerd zijn in de Illustratie Expeditie, we starten begin oktober weer. Liefs team femke

 3. Brigitte op mei 12, 2020 om 12:54 pm

  Dit is zo juist. Ik vind dat creativiteit te weinig maatschappelijk draagvlak heeft. Het is toch maar een “hobby..” en deze mening wordt door heel veel mensen gedragen. Ik voel me beschouwd als een alien, moet me verantwoorden bij de arbeidsconsulent waarom mijn loopbaan niet rechttoe rechtaan is. Je dient best niet vermelden op jouw cv dat je creatief bent, want dan ben je onbetrouwbaar ofzo. Ofwel ben je een rasechte kunstenaar, die ergens op zijn zolderkamer, in afzondering, het ene kunstwerk na het andere produceert en daar een inkomen mee genereert. Terwijl creativiteit evengoed WERK-en is. Klinkt best negatief wat ik hier schrijf, maar dit is voor mij de realiteit. Dus Femke, jouw berichten zijn soms een verademing!

  • femke op mei 13, 2020 om 7:13 am

   Hoi Brigitte, bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat het je inspireert. Wees vooral jezelf en ga voor je droombaan. Liefs team Femke.

  • Roos op november 22, 2021 om 1:15 pm

   Ik herken dit hele verhaal, ik heb wel de opleiding mode en kleding mogen doen, daar viel immers destijds wel geld mee te verdienen, maar de grafische opleiding die ik daarna ambieerde weigerden mijn ouders te betalen. maar ik ben er inmiddels achter dat je ook in andere beroepen juist een beroep kunt doen op je creativiteit! Inmiddels ben als assistent wonen en welzijn op een groep ouderen in een zorgcentrum terecht gekomen. En creatief zijn is niet alleen de leuke ‘knutsels’ die ik met de bewoners maak, maar vooral ook hoe je op mensen reageert, hoe je ze benaderd, spelvormen verzinnen, oplossingen zoeken voor allerlei problemen en of je ze aanvoelt ed.
   Creatief zijn is ook verzinnen hoe je de ruimte handiger inricht, een sjaal haken voor een vriendin of lekker koken op de groep. Gelukkig kan ik mijn creatieve ei op deze manier zeker kwijt. Inmiddels ben ik weer begonnen te tekenen en te schilderen, en ik heb in de planning zitten dat ik kaarten ga verkopen met mijn illustraties. En Femke; leuk dat je iedereen zo activeert, inclusief moi!

   • femke op november 23, 2021 om 6:14 am

    En zo is het ook maar net Roos, bedankt voor je inspirerend verhaal. Creativiteit zit in veel dingen. Hoe je denkt, handelt en werkt. Zo mooi dat je zoveel voor die mensen kan betekenen. En prachtig dat je het tekenen en schilderen weer hebt opgepakt, deel vooral eens je werk. Liefs Anita, team Femke

 4. Soumya op mei 17, 2021 om 10:02 am

  Beste Femke, dat zijn rake punten en ik ben het met je eens. Creatieve beroepen worden van alle kanten zomaar afgeraden en er wordt gedaan alsof een ‘degelijk’ beroep per definitie de betere keus is voor iedereen. Als je je studie moet kiezen ben je -meestal- nog jong en beïnvloedbaar dus er is weinig voor nodig om de creatieve keuze toch maar niet te maken – niet alleen het keihard afraden van creatieve beroepen maar ook de mitsen en maren, ‘ok-maar-pas-wel-op-dat-is-een-onzeker-bestaan’-opmerkingen kunnen je onzeker maken. Gek genoeg is het dan wel weer sneller sociaal acceptabel als je zegt dat je ‘ondernemer’ wilt worden – dat kan net zo goed een ‘onzeker’ bestaan zijn en een creatief beroep betekent meestal ook ondernemen!
  Authentieke keuzes maken waar je zelf helemaal achter staat geven hoe dan ook meer voldoening heb ik ondervonden. Ik heb er zelf sinds kort voor gekozen om langzaam maar zeker de switch te gaan maken en alleen al die keuze en het uitstippen van de bijbehorende plannen maken me gelukkiger dan ooit.

  • femke op mei 18, 2021 om 6:01 pm

   Hoi Soumya, bedankt voor je reactie. Wat super tof dat jij je eigen plannen nu maakt en je eigen pad bewandelt. OH YES voor authenticiteit en doen wat je leuk vindt. Heel veel geluk Soumya met het uitwerken van je plannen en je eigen weg naar geluk. Liefs, team Femke

   • Soumya op mei 21, 2021 om 10:16 am

    Dank jullie wel!! <3

 5. Inge op december 6, 2021 om 11:07 am

  Zeer herkenbaar Femke. Die stemmen van anderen heb ik lang mijn eigen stem gemaakt. Tot een paar maanden geleden. Vanaf mijn 15e wilde ik al naar de kunstacademie, op mijn 50e heb ik alle moed verzameld en toelating gedaan bij de Rietveld. Ik volg nu het oriëntatiejaar en dat is een van de beste beslissingen in mijn leven. Ik weet niet wat het me gaat brengen in de toekomst, maar wel wat het me nu brengt: een grote stap naar mezelf.

  • femke op december 7, 2021 om 11:31 am

   Wauw Inge, wat ontzettend mooi zeg. Het is nooit te laat om ja tegen je zelf te zeggen en je dromen na te leven. Heel veel plezier. Liefs Anita, team Femke

 6. Inge op december 6, 2021 om 11:15 am

  Het lijkt erop dat ik 1,5 jaar geleden al gereageerd heb. Wat een verschil met nu! Je illustratiegids is een van de steentjes die daaraan bijgedragen heeft. Dank daarvoor!

  • femke op december 7, 2021 om 11:32 am

   Ow echt, nou moet je nagaan. Zo tof dat we daar een steentje in mochten bijdragen. Liefs Anita, team Femke

Laat een reactie achter