Dit is geweldig

dit is geweldig < > dit is verschrikkelijk

TIPS OM DE DOWNS IN JE PROCES TE OVERWINNEN!

Je hebt een leuk idee en je ziet het hélémaal voor je! Dit gaat geweldig worden! Super geïnspireerd ga je aan het werk, je zit er al snel in en ziet de eerste lijnen en verfstreken op je vel verschijnen. Je probeert wat uit en JA! Dit is leuk. Precies. Nog een stapje verder, hmmm hmmm tja, aardig, aardig. Oh jee en hoe nu verder? Lastig. Misschien was het toch niet zo’n goed idee. Blehhh dit valt echt tegen. Nee dit ziet er niet uit, dit was echt een slecht idee, het is verschrikkelijk. Ik kan dit helemaal niet. Misschien moet ik er maar mee stoppen…

DIT, dit is HET punt om DOOR TE ZETTEN! Je bent er bijna! Laat niet los 🙂
Want…. na deze hobbel. Gaat de curve weer omhoog! Je staat op de drempel naar dé oplossing. Het is nu essentieel om DOOR te gaan.

Leer dat die downs je werk eigenlijk alleen maar beter maken omdat jij een grote stap zet in jouw groei. Gaat het moeilijk? Zie het het even niet meer? Probeer dan deze tips eens uit!

Bekijk de video en lees daarna verder voor de tips.

 

Tips als je vastloopt met je werk

Neem afstand

  • Hang je werk op zijn kop aan de muur. Loop langzaam naar achteren, adem in adem uit. Sluit even je ogen en kijk nog eens. Draai het nog een paar keer om.
  • Fotografeer het met je telefoon en bekijk het op dat kleine schermpje.
    Vaak zie je dan ineens wat er mist of scheef staat. En vaak zie je ineens dat het helemaal zo slecht nog niet is :-).

Laagje over laagje

  • Werk door en breng nog een extra laag aan, verfijn, verfijn, verfijn. Verf eroverheen of werk er met een ander materiaal dan je eerste lagen. Laagje over laagje wordt je werk steeds weer verfijnder.

Snel met ander materiaal

  • Maak het werk nogmaals, maar dan heel snel, met ander materiaal. Zie het als een oefening en keer dan evt. weer terug bij je eerste werk met nieuwe opgedane kennis.

Blijf erbij en je zal beloond worden. Je zal meer uit jezelf en je werk halen dan je nu voor mogelijk houdt.

Dit is geweldig

Illustraties: Kirsten Blom-Stam

Het creatieve proces gaat met ups en downs, het hoort erbij. Het gaat van geweldig, naar ok, naar waardeloos, naar ok, naar ah ja prima zo, naar af! Soms is het echt geweldig wat je uiteindelijk maakt, maar bijna altijd blijft er een open eindje. Je bent namelijk nooit uitgeleerd :-).

Vind je het lastig om met de ups en downs om te gaan? Is het creatieve proces een raadsel voor je? Wordt het tijd om meester te worden van jouw eigen creatieve proces? Zodat je met meer plezier en gemak kan werken? Je kan ontwikkelen tot een unieke, zelfverzekerde maker? Wil je met gemak deze hobbels in het proces overwinnen en tot die gedroomde eindresultaten komen? Ga dan lekker mee met de Illustratie Expeditie of de Illustratieve Ontdekkingstocht. Ik leer je er alles over, je hoeft het niet alleen te doen.

Laat een reactie achter