De moed om te maken wat jij moet maken

De moed om te maken wat jij moet maken

Deze week heb ik een nieuw inzicht dat ik met jullie wil delen. Het gaat erover of jij wel echt maakt wat je het allerliefst wil maken. En of je ermee naar buiten treedt of het lekker voor jezelf houdt.

Ik had weer een paar gesprekken met een aantal van mijn allerliefste makers. Ik heb ze een jaar lang geholpen en begeleid in de Illustratie Expeditie, dus ik weet heel goed waar ze in gegroeid zijn als maker en waar ze zo goed in zijn. Maar ik weet ook heel goed waar ze tegenaan lopen. Dus het is voor mij makkelijk om te zien waar ze op de rem staan en wat ze tegenhoudt.

Hoe kun je nu als ondernemer echt gaan doen wat je het allerliefst doet, zonder concessies te doen? Ik hoor argumenten als “Ik ga wel iets praktisch doen, want dan kom ik makkelijker aan opdrachtgevers.” Of: “ Als ik ga maken wat ik echt wil maken, dan verdien ik daar helemaal niks mee.” Dus het geloof dat je geld kan verdienen en een onderneming kan runnen met datgene wat JIJ het allerliefst doet, is er al niet.

En dat is stap 1, je moet eerst gaan geloven: DIT IS VOOR MIJ MOGELIJK. Het is mogelijk om te leven van wat ik het allerliefste doe. Zo zonde om die mooie waarde te zien van mijn makers en dat ze dan naar buiten treden en zoveel concessies doen waardoor ze zichzelf, hun makerschap en uiteindelijk ook hun klant zo tekort doen. Ze hebben zoveel meer in huis! Ze zouden zoveel meer voor zichzelf en anderen kunnen betekenen door hun hart te volgen, dapper daarin te zijn, moedig, maar dus ook kwetsbaar.

Durf kwetsbaar te zijn en je helemaal te geven

Dus niet jezelf twee keer zo klein maken in je makerschap. En ook niet in je ondernemerschap. Lever geen slap aftreksel van wat je eigenlijk allemaal kan. Kom van die rem af.
JOUW GOUD, hetgeen waar jij zo goed in bent, laten zien, maken en doen, dat is wat we uiteindelijk het allermoeilijkste vinden. Daar zie ik het wankelen ontstaan. Je gaat juist uit de weg wat je eigenlijk zo goed kan.

Illustratie Masja Mooij
Illustratie: Masja Mooij

Ben jij bereid om echt te gaan maken wat je het allerliefste wil, je hart te volgen en durf je je kwetsbaar op te stellen in je makerschap? Helemaal jezelf te zijn? En ben je bereid om dat met de wereld te delen? Daar zit voor jou de meeste vervulling en de grootste waarde voor jezelf én je klant. Die mag dan namelijk iets ontvangen wat zo ontzettend prachtig is en waar hij zo enorm mee geholpen is.

Dat mag jij allemaal gaan onderzoeken. Als je maar durft te beginnen bij jezelf.

Ik ben al een tijdje bezig met het ontwikkelen van een nieuw traject voor creatieve ondernemers, om te gaan maken en doen wat je het allerliefst wil. Daarbij gaat er extra aandacht uit naar helemaal jezelf zijn en geen concessies te doen. Eerst naar binnen keren en VOELEN bij jezelf wat je wil doen; wat is er voor jou essentieel en belangrijk? En daarna doe je de stap naar buiten. Van jouw verlangen naar het verlangen van jouw klant. Ik ben nog de puntjes op de i aan het zetten, maar ik ga jullie er snel meer over vertellen.
Ben je al nieuwsgierig en wil je meer weten? Stuur me dan een berichtje of een DM. Voel je JA, dit is voor mij, dit heb ik nodig? Laat het me weten, dan nodig ik je uit voor en 1-op-1 gesprek.

Ik wens je een hele fijne dag en alle moed om te maken wat jij moet maken.

Liefs Femke

2 reacties

 1. Aida op februari 11, 2022 om 3:40 pm

  Hai Femke,

  Heel interessant wat je zegt…
  Ik probeerde vroeger ook ‘dingen’ te maken maar uiteindelijk kon ik ze niet uitvoeren..,
  Want ineens spook het in mijn hoofd dat mensen zouden mijn werk stom vinden ..,:-)

  Groetjes,
  Aida

  • Jenny Lenting op maart 9, 2022 om 8:42 am

   Ja, soms werkt dat helaas zo, hè. Misschien tijd om de gedachten te veranderen 😉
   Liefs, Anita, team Femke

Laat een reactie achter