de grootste vijand voor creativiteit

De grootste vijand voor creativiteit

Misschien herken je dit: je hebt een idee, je ziet iets voor je, je voelt de creatieve energie in je opborrelen. En zo snel als het opkomt is het weer weg.
Het stokt ineens en vormt zich om van plezier naar lichte pijn in je buik of een klemmend gevoel in je keel of misschien zelfs verwarring.

Bekijk de video en/of lees het blog verder.

De energie die in je opgewekt wordt kan er niet uit. Gebeurt dat 1x dan is dat allemaal niet zo erg natuurlijk. Gebeurt dit voortdurend dan voelt het als een vulkaan die op uitbarsten staat, maar die krampachtig tegengehouden wordt. Al die energie die in je opgewekt wordt die kan er niet uit en dat voelt heel erg ongemakkelijk. En je kan je misschien voorstellen dat het tegenhouden ervan nog meer energie kost. Je raakt gefrustreerd, je voelt dat er iets mist in je leven, dat er een gat is, je gaat steeds meer aan jezelf twijfelen. Met het risico dat je opbrandt of uitgeblust raakt.

Creativiteit is energie, energie in jezelf, als je die er niet uitlaat dan wordt de druk in jezelf gewoon te hoog! Jouw creativiteit wil STROMEN.

Eigenlijk hoef je “alleen maar” uit de weg te stappen, die deksel eraf te halen en die stroom te volgen. In die heerlijke creatieve flow. Ik kan je vertellen: de stroom is oneindig als je hem maar in beweging weet te houden!

1e vraag aan jou

Op de schaal van 1 tot 10
Hoe vrij kan jouw creativiteit nu stromen? In hoeverre is hij in staat om te bewegen?

Wat maakt het zo lastig om die creatieve flow te volgen?
Als het ogenschijnlijk allemaal zo vanzelf kan gaan?

We staan zelf in de weg. (Ja helaas, dat is het antwoord.)

En uit de weg stappen is veel lastiger dan het lijkt. We maken het onszelf vaak moeilijk door torenhoge verwachtingen te hebben. Door perfectionistisch te zijn. Door het te willen (moeten) doen zoals anderen het doen. Eindeloos te vergelijken. Te gefocust te zijn op de uitkomst zoals we die voor ogen hebben. Morgen alles af te willen hebben.

In plaats van open te staan voor alle mogelijkheden, voor het spel, voor steeds nieuwe oplossingen die zich aandienen, als je maar leert meebewegen. Leert beginnen bij het begin, bij jouw inspiratie, en leert, steeds weer, UIT DE WEG TE GAAN als de flow er weer uit raakt. Door in beweging te komen. In plaats van stil te gaan staan en die deksel weer langzaam te laten zakken.

Jouw creativiteit heeft bewegingsvrijheid, tijd om te groeien, liefde en aandacht van jou nodig.

Sta dus een stil bij hoe jij de flow blokkeert.
Zijn het je torenhoge verwachtingen? Angst om te falen? Ben je bang dat je niet goed genoeg bent? Moet het meteen perfect zijn? Moet het morgen af zijn? Ben je bang om het anders te doen? Anders te zijn?

2e vraag aan jou

Wat zou je nu helpen om die creatieve flow te volgen?

Voel jij dat dit over jou gaat?
Ik hoop dat ik een zaadje bij je heb geplant, laat jij hem groeien?

Laat een reactie achter