expeditie-als-speeltuin-jacquiedoodles0

De expeditie als speeltuin

Jacqueline volgde in 2020 de Illustratie Expeditie. Je herkent haar werk meteen als je het ziet, fris en eigen. Mooi ook hier weer om de veranderingen in haar Instagram feed te zien. Ze vertelt over het plezier en de worstelingen die ze tijdens het traject ervoer.

Getekend heb ik altijd. Autodidact, lekker op gevoel. De ene periode meer dan de andere. Twee jaar geleden ontdekte ik dat ik hierin meer verdieping zocht. Ik was begonnen om via Instagram wat werk te delen. De positieve reacties gaven energie en zorgde dat ik meer en meer ging tekenen. Tegelijkertijd was ik onder de indruk van het werk en de duidelijke stijl van illustratoren die ik daar tegen kwam. Het zorgde ervoor dat ik wilde ontdekken wat bij mij hoort en waar mijn kracht ligt in illustreren.

Jacqueline

Een grote speeltuin

Eigenlijk was de expeditie een grote speeltuin. Spelen, leren en plezier maken. Stoeien (én vaak ook worstelen!) met materialen. Zo ontdekte ik na veel uitproberen mijn liefde voor potlood en waterverf. Vaak in combinatie met procreate. Maar ik vond de opleiding ook pittig. Het tempo ligt hoog. Het werken aan de wekelijkse opdrachten vroeg veel tijd, maar het gaf me ook ritme en structuur. Het fijne is dat dit is gebleven en ik hierdoor veel ben blijven tekenen. De opdrachten leren je anders te kijken en trekken je uit je comfort zone. Niet altijd makkelijk, wel leerzaam. Ook heb ik veel gehad aan de interactie met andere deelnemers. Het is inspirerend om te zien wat anderen maken. En je leert veel van elkaars feedback.

Gegroeid en trots

Ik vond altijd dat ik leuk kon tekenen maar in de loop van de expeditie ben ik mijzelf pas als illustrator gaan zien. Ik ben nu blij met wat ik maak en weet dat ik met mijn illustraties echt een verhaal kan vertellen. Mensen kan raken en inspireren. Door het werken aan de eindopdracht heb ik echt een volgende stap gezet. Een projectplan schrijven, onderzoek doen, voorstudies maken, kleurpaletten uitwerken, eindeloos bijschaven… Ik vond het een uitdaging om wekenlang te werken aan 1 thema.

En ook om een deadline te hebben voor de eindpresentatie. Het was daarbij fijn om mijn werk in de verschillende fasen voor te leggen aan Femke. Haar feedback verraste me vaak. Ze trok mij flink uit mijn comfort zone en wees op dingen die mij écht nooit opgevallen waren. Het zorgde ervoor dat mijn beelden een stuk krachtiger werden.

Jacqueline

Uiteindelijk ben ik echt trots op mijn eindproject Slow Down Girl. Hiervoor tekende ik een serie van 9 illustraties waarin ik ons jachtige leven illustreer met daar tegenover de ‘benefits’ als je wat meer tijd en ruimte voor jezelf durft te nemen. Hoe je door nixen en mijmertijd je energie en creativiteit een boost kunt geven.

Een eigen stijl met vertrouwen

Het fijne is dat ik inmiddels mijn eigen stijl gevonden heb. Daar nu op vertrouw en bij durf te blijven. De volgende stap voor mij is om nu te kijken hoe ik mijn werk het beste kan laten zien en kan gaan inzetten.

Als ik terugkijk, zie ik dat ik het afgelopen jaar erg gegroeid ben. Wel raad ik aan om je vooraf goed te bedenken of je voldoende tijd wilt en kunt vrijmaken. Mijn ervaring is dat je veel uit de expeditie kunt halen als je de tijd neemt voor de opdrachten, vragen durft te stellen en actief deelneemt in de community.

Jacqueline
@jacqiedoodles

Laat een reactie achter