begin niet bij het eindresultaat

Begin niet bij het eindresultaat

Je hebt vast wel eens van het creatieve proces gehoord. Maar weet je ook hoe het werkt of hoe jij het kunt gebruiken?

Het creatieve proces is pure creatieve magie

Het creatieve proces verloopt in verschillende stadia en ieder stadium geeft je nieuwe inzichten, nieuwe cadeautjes en het zorgt ervoor dat je tot werk komt waar je zelf versteld van staat. Waarvan je niet wist dat je het in je had of dat dit uit jouw hoofd en handen kon komen. Creatief, intrigerend, wonderlijk, fantasierijk, krachtig, verhalend en super aantrekkelijk werk.

De beheersing van het creatieve proces is het essentiële ingrediënt om jouw unieke droom illustraties te maken.

Het grootste probleem

Er is één probleem waar heel veel mensen tegenaan lopen in het creatieve proces. Dat probleem is dat ze bij het eindresultaat beginnen en niet bij het begin.

Waarschijnlijk begin jij ook met wat het moet worden. Eerst moet je weten hoe het eruit komt te zien voor je begint. Meestal is dat ook één van de redenen dat we niet beginnen. De torenhoge verwachtingen van dat eindresultaat en dat het niet mag mislukken, zorgt ervoor dat we niet beginnen.

Schakel over naar jouw creatieve hersenhelft

Wil jij wél beginnen? Die cadeautjes van het creatieve proces ontvangen, zijn magische werking gebruiken en zo jouw natuurlijke handschrift en stijl ontdekken? Dan moet je het proces doorlopen. Van begin tot eindresultaat. Ontdekken welke stappen het beste voor jou werken, waar jij op jouw beste ideeën komt.

En dat is zeker niet beginnen met een vastomlijnd voorbeeld in je hoofd dat je vervolgens gaat uitvoeren/inkleuren. Begin niet bij het eindresultaat. Je werk ONTSTAAT het maken en je werkt naar die eindresultaten toe. Je begint gewoon, vangt wat inspiratie, gebruikt wat er ontstaat, grijpt dat vast, bekijkt het en verbetert het. Je gooit er een vleugje fantasie en een druppeltje drama op en werkt dat langzaam uit tot een eindresultaat.

Leren hoe je meester wordt van het creatieve proces is de meest waardevolle techniek die je kan leren.

Ik wijs je de weg

Ontdek hoe jij het creatieve proces leert kennen én in te zetten om jouw creativiteit in alle vrijheid te (her)ontdekken. Leer tekenen en illustreren door te doen en niet door te denken. Ik help je hier graag mee.

Laat een reactie achter