Hoi! Ik ben Femke

Creatief coach en Illustrator


De eerste stappen richting een creatieve loopbaan zette ik 20 jaar geleden. Ik was 17 en deed toelating voor mijn eerste creatieve opleiding. Inmiddels ben ik twee opleidingen, vele ontwerpbanen en verschillende creatieve ondernemingen verder. Binnen mijn creatieve carrière heb ik mijzelf wel vijf keer opnieuw uitgevonden. Altijd in beweging; op zoek naar dé oplossing die mij als een jas zou passen.  Met een zak vol opleidingen en talent op vele vlakken, zou dat niet zo moeilijk moeten zijn, toch? Dat vond ik dus wel, heel lang durfde ik mijn hart niet echt te volgen. Ik neem je mee op mijn persoonlijke ontdekkingstocht… 


Zelf maken is mij met de paplepel ingegoten. Thuis werd er lustig op los gebakken, getekend, gerepareerd en geklust. Mijn vader heel pragmatisch. Waterleiding stuk? Maken we zelf! Mijn moeder maakte de mooiste jurken en leerde mij tekenen. Samen achter de naaimachine of de knutseltafel. Ik droeg mijn zelfgemaakte creaties met trots naar school en in de balletklas was ik de enige met kort stekelig geknipt haar. Precies zoals ik het wilde… maar niet de norm. Op school hoorde ik er niet echt bij en voelde me er niet thuis.

Langzaam ruilde ik eigenheid in voor veiligheid. 

We verhuisden naar de grote stad, wat een opluchting! Ik ging naar het Grafisch lyceum in Amsterdam. Het begin van mijn creatieve loopbaan. Dat ging van een leien dakje, dus door naar de kunstacademie. Maar waar het op het MBO draaide om het uitvoeren van overzichtelijke opdrachten ging het hier om eigen ideeën. Ik vond het doodeng, begreep niet waar ik aan moest voldoen en kreeg enorme faalangst. Ik haalde mijn HBO-diploma en kreeg met gemak goedbetaalde banen bij verschillende ontwerpbureau’s. Voor grote opdrachtgevers als Rijkswaterstaat, Rijksmuseum, Kswiss. Huisstijlen, concepten en de hele dag achter de computer. Tot het niet meer ging. Ik kreeg een burn-out, verloor mijn partner, huis en mijn baan. Ik was op. Ik gaf mijzelf eraan over, ik was zo moe, zo depri en zo ongelukkig.

Het enige wat ik wilde was mijzelf zijn.

Maar wie was IK dan? Langzaam leerde ik luisteren naar wat mijn creatieve hart mij ingaf. Ik wilde weer met mijn handen werken, iets echts maken! Begon opnieuw met tekenen, zeefdrukken en hervond de liefde voor textiel. Zo ontstond mijn eigen interieurtextiellabel. Ik illustreerde in opdracht, werkte voor landelijke bladen, uitgeverijen en culturele organisaties. Ondertussen begon ik met de workshops doe-het-zelf-zeefdrukken, gewoon omdat ik dat leuk vond en een fijne afwisseling met mijn toch wat eenzame werk. Samen maken, écht contact, het delen van creativiteit en anderen inspireren en de drempel verlagen om zelf aan de slag te gaan. Dat is wat mij echt gelukkig maakt. Maar mijn eigen werk dan? Ik wilde meer van mijzelf in mijn werk kwijt, weg van de gebaande paden, het weer helemaal van mij maken.

Nóg beter naar mijn creatieve hart luisteren.

En dat is wat ik nu doe. In mijn eigen-vrije-illustratieve werk kan ik echt mijzelf zijn en laten zien wat mij beweegt. 20 jaar lang heeft mijn creativiteit in dienst gestaan van werk en opdrachtgevers. Nu is het weer van mij, en dat is een heerlijke vrijheid. Het is de plek waar ik mag onderzoeken, uitproberen en experimenteren. Waar ik helemaal in op kan gaan en de tijd kan vergeten. Dat is wat ik met je wil delen. De liefde voor het creatieve proces, de magie van het zelf maken, in de flow komen en de tijd vergeten. Jezelf helemaal laten zien om zo werkelijk creatief en uniek te zijn.

Ook jouw hart weet de weg naar een creatiever leven.

Ik geloof dat je dat hart iedere dag kan kan volgen, in welke situatie je ook zit. Los van je achtergrond, beroep of leeftijd. Dat iedere stap er een is en de weg vooruit. Ik ben je stok achter de deur en moedig je aan om helemaal jezelf te zijn. Dan maak jij de mooiste illustraties die je kan maken, jouw illustraties. Ik geef je handvatten om weer plezier te hebben en de tijd te vergeten. Schrijf je in voor een workshop of illustratiecursus. Ga mee op ontdekkingstocht!

Ik ben Femke, illustrator, creatief coach, knutselaar, verbeteraar, kunstenaar, ontwerper en inspirator. Moeder van Oskar en vriendin van een geschiedenis fanaat.

Ik woon in Utrecht Oost, mijn studio is op loopafstand. Die deel ik met een van mijn beste vriendinnen. Ik vind rust als ik tuinier, slenter door de straatjes in mijn wijk of fiets door de weilanden.

Ik hou van een mooi kleurenpalet, de natuur, fijne wollen stoffen, een tweedehands winkel in een dorpje, weinig spullen en dingen die lang mee gaan. Verschillende soorten bordjes en kopjes. De lente en de herfst, vogels, varkens en poezen. Een heel stil plekje midden in de stad. Forten en kastelen. Zelfgemaakte spullen. Onder een schemerlamp schilderen. Een boek lezen in bed. Wenen, een waddeneiland, midden Spanje, kamperen, alleen in de metro in een vreemde stad.