Laat jij de cadeaus liggen die je van het creatieve proces krijgt?

.

Zoals je misschien al weet, ben ik GROOT FAN van het creatieve proces. Als er ergens een verkiezing zou zijn voor MISS CREATIEF PROCES, sta ik vooraan te trappelen! Je voelt het al… ik ga je uitleggen waarom.

Stel je voor; je maakt een wandeling in jouw buurt. Op de stoep vind je een mooi, klein boekje. Je pakt het op, slaat het open, werpt er een snelle blik in en slaat het snel weer dicht. De pagina’s staan volgeschreven met persoonlijke verhalen; het is een dagboek. Van wie zal het zijn?! Het maakt je nieuwsgierig. Je beseft heel goed dat het boekje dierbaar is voor degene die het heeft geschreven. Je twijfelt; je wil het graag teruggeven, maar dan zal je in het boekje moeten zoeken of je aanwijzingen kan vinden van wie het is. Thuisgekomen sla je het boekje open. De speurtocht begint…. Zal het lukken om het boekje aan de schrijver terug te geven? Het kan slagen, maar misschien ook niet. Je neemt het voor lief. Je bent nieuwsgierig, staat helemaal open voor de aanwijzingen, die je stap voor stap, mee zullen nemen naar een eventuele mooie ontknoping.

Dit is dezelfde energie die het creatieve proces heeft. Een spannend avontuur, dat je steeds weer een aanwijzing geeft voor de volgende stap. Op weg naar die schat. Alle aanwijzingen zijn kleine cadeaus, die je moet zien te vangen en ontcijferen.

Voor mij is het creatieve proces gelijk aan de kunst van het schatgraven. Met de energie van die nieuwsgierige onderzoeker stap je het avontuur in. De cadeaus krijg je vanzelf als je openstaat en de kunst beheerst om ze te vangen!

Wil jij ook op zoek naar de cadeaus die op je liggen te wachten? Ga mee en bewandel het avontuurlijke pad!

Liefs
Femke 

aka Ambassadeur van het CREATIEVE PROCES

Waarom er niets uit je handen komt als je alleen met het eindresultaat bezig bent.

Als jij wilt gaan tekenen ben je dan vooral bezig met het eindresultaat? Denk je vaak… ‘Ik weet niet wát ik moet maken’?

Waarschijnlijk lukt het je dan niet goed om te beginnen of doe je steeds hetzelfde kunstje. Super irritant want de inspiratie komt zo niet op gang en je kan je zelfs onzeker gaan voelen of je het (nog) wel kan enz… Gevolg is dan meestal dat je helemaal niks meer maakt en de drempel alleen maar hoger wordt. Zo jammer.

Ik worstelde zelf ook lang met deze blokkades. Ook professionals hebben er last van; de welbekende ‘writers block’ of creatieve blokkade. Het heeft niets te maken met jouw niveau. 

De beste manier om inspiratie op te doen is ‘gewoon’ aan de slag gaan.
Al doende kom je op nieuwe ideeën, ontdek je nieuwe materialen en interessante perspectieven. Geef jezelf dus de ruimte om er eerst even lekker op los te rommelen en klooien. Je hoeft niets bijzonders of spectaculairs te maken. Je moet weer leren onderzoeken, leren spelen en leren klooien. Zonder plan of doel. Dan komt je creatieve flow weer op gang en daar kan jij de vruchten van plukken!

Veel plezier met maken! Liefs Femke

  Kan je wel wat hulp gebruiken om uit jouw creatieve blokkade te komen en weer helemaal van jouw creativiteit te genieten? Bekijk hier hoe ik je kan helpen!

Waarom jij met jouw interne papegaai of roze olifant in gesprek moet – als je iets nieuws gaat doen.

Jij wil iets nieuws! ?Jeej!
Je wil stappen zetten in de richting die jij nog niet kent. Je stelt jezelf een uitdaging. Dat is niet alleen heel leuk (maar ook een beetje spannend).

Het betekent nieuwe ontdekkingen, nieuwe creatieve energie en natuurlijk persoonlijke vooruitgang. Je gaat bewegen buiten jouw comfortzone en dat is leuk. Want hé daar is nieuws te ontdekken en daar is jouw creativiteit gek op. Maar een heel ander deel van jou vindt dat een beetje (of heel erg) spannend. Dus…


Stap 1. Geef jezelf toestemming om te ontdekken, nieuwe dingen te leren en proberen.

Bij leren en proberen horen onzekerheden. Geef jezelf toestemming om te klooien, te rommelen en te proberen. Geef jezelf vaak een schouderklopje en leer positief kijken naar jouw vooruitgang. Onze interne criticus bemoeit zich vaak tegen al dat ‘leuke nieuws’ aan, dat is heel normaal. DAAR HEEFT IEDEREEN LAST VAN. Ik noem mijn ‘interne criticus’ altijd mijn papegaai, andere creatieven spreken over roze olifanten of…

Lief zijn voor jezelf en positief denken is (net als tekenen) heel goed te trainen. Het heeft niet alleen op jouw creatieve ontwikkeling een bijzonder goede invloed maar op jouw hele ontwikkeling. De beste investering die je in zelf kan doen. Begin dus vandaag nog.

DOEN: Geef jouw interne criticus een naam (en teken hem!). Roep hem steeds een halt toe als hij weer tegen je aan begint te kleppen.

“Perfectionisme is angst in een bontjas”

Ben jij echt een perfectionist? En staat het je soms misschien meer in de weg dan je eigenlijk wil toegeven? Ik was lange tijd ook heel erg perfectionistisch, alles wat ik deed moest echt heel goed worden. Ik zag nooit in dat dat eigenlijk gedreven werd door de angst dat anderen het niet goed genoeg zouden vinden. Angst en oordeel is de slechtste raadgever als het op creativiteit aankomt. En daardoor ging ik juist slechter presteren. Ik durfde niet meer, ik deed niet meer wat ik eigenlijk wilde en ik volgde mijn gevoel niet meer. Het roer moest om, dat was het moment dat ik andere keuzes ben gaan maken. Met resultaat. Het inzicht dat die angst mij steeds verder verwijderde van wat ik graag wilde was daarvoor de motor.

Hoe is dat voor jou? Blokkeert jouw perfectionisme jouw creativiteit? Ik hoor graag van je! Je kan hieronder je reactie achterlaten. Liefs Femke

Ps: Het boek “Big Magic” van Elisabeth Gilbert is echt een aanrader.

Hoe ik leerde mijn werk te doen precies zoals ik het wil.

Ik mag dan 2 diploma’s van creatieve opleidingen in mijn zak hebben. Over de praktijk en mijn eigen pad leerde ik daar bijzonder weinig. Hoe ga je doen wat je wil, wat echt bij je past? Ik had geen idee. Ik wist wel dat ik graag vrij wilde zijn, ‘mijn eigen ding doen’ maar ondernemen is mij echt niet met de paplepel ingegoten. Vet eng. Tot ik volledig opbrandde binnen het gebaande paadje.

Ik begon voor mijzelf, een sprong in het diepe. Maar wel vrij én op weg naar helemaal mij. Met veel vallen en opstaan baande ik een weg door een woud van mogelijkheden, interesses, banen en creatieve ondernemingen. Tot ik het zat was om zo te ploeteren. Ik deed verschillende coaching trajecten voor ondernemers, die mij super veel hebben opgeleverd.

Ik leerde waar mijn kracht ligt, wie ik van nature ben en wat ik met al die skills wilde doen. Ik maakte mij los van alles dat ik dacht te moeten zijn en schiep mijn eigen kader, precies zo als ik het wilde. Ik voel me krachtig, ontspannen, doelgericht én zelfverzekerd. Die ervaring en die kennis wil ik nu met jou delen. Zodat jij ook kan ontdekken waar jij op je best bent! 

Wil jij nieuwe energie en richting geven aan jouw creatieve carrière? Ben je toe aan een frisse wind, heldere blik en een duidelijke richtingaanwijzer? Stap uit je comfortzone en reis mee naar Marseille!

Voel je de energie al opborrelen!?  Lees er hier alles over

Wanneer? 25 tm 29 september / 5 dagen & 4 nachten.
Met wie? Samen met Marolein van Alfen en moi!

Ken je iemand die je een energieke creatieve carrière met focus gunt!? Tip ze dan deze trip! 🙂

Liefs Femke